Néhány választókörzet eredményén múlik, hogy a Wall Street-i befektetők boldog vásárlásokkal nyugtázhatják-e a keddi amerikai időközi kongresszusi választás végeredményét vagy sem - írja a Reuters. Azokról a körzetekről van szó, ahol olyan kiegyenlített a verseny a két nagy párt indulói között, hogy második fordulóra lehet szükség. A szabály szerint ha az első fordulóban az első helyezett nem kapja meg a szavazatok legalább 50 százalékát, akkor a második helyezettel még egyszer meg kell mérkőznie.

A pénzvilág szereplőit kevéssé izgatja, hogy a republikánusok el tudják-e hódítani a szenátust a demokratáktól vagy a kormánypárt hajszál vékony többséggel meg tudja tartani a törvényhozás felsőházát. Várakozások szerint az első forgatókönyv játszódik majd le, ám számukra nem ez a lények, hanem az, hogy legyen eredmény, ami eloszlatja a politikai bizonytalanságot.

Rossz emlék

A közvélemény-kutatások két kritikus választókörzetet mutatnak Luisiana és Georgia államban. Az előbbiben december 6-án, az utóbbiban január 6-án lenne a második forduló, ha az első nem hoz eléggé világos győzelmet valamelyik jelöltnek. A bizonytalanság elhúzódására a 2000-es elnökválasztáskor volt példa: a szavazatok újraszámolása miatt egy hónapig nem lehetett győztest hirdetni a republikánus George W. Bush és demokrata Al Gore meccsében.

A bizonytalanság miatt a részvényárfolyamok ingadozását jelző CBOE Volatility index 11,2 százalékos tüskét produkált, az S&P-500 tőzsdemutató pedig 7,6 százalékkal esett. A szakértők most nem várnak ekkora zuhanást, ha kedden nem születnének végleges eredmények a voksoláson.

Aranybányászat

A statisztika azt mutatja, hogy a sikeresen zárult időközi választások sajátos aranybányát jelentenek a befektetőknek. A Barclays bank 1928-tól kezdve feldolgozta az adatokat, és azt találta, hogy a szavazást követő 90 napban az S&P az esetek 86 százalékában határozottan nő. Az emelkedés medián átlaga hét százalék. Főleg a kisebb cégek papírjai látják hasznát a politikai erőviszonyok időleges elrendeződésének.

A Barclays egyébként 64-90 százalék esélyt ad annak, hogy a republikánusok elhódítják a szenátust a demokratáktól. Ugyanakkor egyik pártnak sem lesz elég nagy többsége ahhoz, hogy felülírja ellenfele vétóit vagy megakadályozza, hogy versenytársa obstrukcióval merevítse döntésképtelen helyzetbe az amerikai törvényhozást. Az értékpapír-piaci folyamatokra nem lesz hatása az eredménynek - vélik a brit bank szakértői.

Eljött a bosszú ideje

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a Wall Steet-i szervezetek és pénzügyi munkások többsége - majdnem kétharmada - ne drukkolna a republikánus párt sikerének. Ezt a következtetést abból lehet levonni, hogy soha olyan arányban nem támogatták ezt a politikai erőt, mint most - jelentette a CNN Money. A befektetési és bankszektor alkalmazottainak és cégeinek 63 százaléka adott pénzt a republikánusok kampányára. Összesen 78 millió dollárt adtak össze, ami rekord az időközi választások történetében.

Az elemzők szerint két oka lehet, hogy a pénzvilág inkább az ellenzékre szavaz, mint a kormánypártra. Az egyik nyilvánvaló: mindenki szeret egy csapatban lenni a várható győztessel. A másik konkrétabb: a bankoknak és alkalmazottaiknak elegük van abból, hogy a pénzügyi válság nyomán egyfajta püfölőgéppé váltak. Úgy vélik, itt az ideje, hogy törlesszenek a demokratáknak, akik kormánya 2008 után többszörösen elverte rajtuk a port.

Csapások sorozata

A politikusok rajtuk verték el a port az összeomlásért, mit sem törődve azzal, hogy a pénzügyi buborék felfúvódása idején, amikor mindenki hasznát látta az abból fakadó gazdasági növekedésnek, nem sokan emeltek kifogást tevékenységükkel szemben.

Az elmúlt időszakban igen sok pénzt kellett kifizetniük különböző jogi eljárások nyomán. Volt például olyan per, amelyben megállt az a vád velük szemben, hogy a válság előtt nem tájékoztatták ügyfeleiket megfelelően a nekik eladott értékpapír-konstrukciók kockázatosságáról. Obama elnök azzal indította első elnökségét, hogy leszögezte: nem azért választották meg, hogy tovább hizlalja a dagadt macskára emlékeztető Wall Street-i bankárokat. A következő években a kormány egymás után csukta be azokat a kiskapukat, amelyeket kihasználva hedge fundok és a vagyonkezelők korábban szép summákat kerestek.