Az ország vezető gazdaságkutató intézete, a zürichi Konjunkturforschungsstelle (Kof) hat hónapra előretekintő novemberi konjunktúramutatója 2,5 ponttal 97,9 pontra esett az októberi - felülvizsgált és 0,6 ponttal lefelé módosított - 100,4 pontról. Elemzők 100,2 pontra számítottak. Tavaly novemberben 98,9 ponton állt az index.

A csökkenés elsősorban a feldolgozóipar, különösen a fémfeldolgozó és az elektronikai ágazat, kedvezőtlen kilátásaiból adódik, amit súlyosbítottak az exportlehetőségek szűküléséből származó negatív fejlemények. A harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest 5,1 százalékkal zsugorodott az ipari megrendelések állománya, az ipari termelés pedig 3,1 százalékkal esett vissza.

Az exportorientált svájci gazdaságnak alkalmazkodnia kellett a frank felértékelődéséhez, miután január közepén a svájci nemzeti bank váratlanul eltörölte a frank 1,20 euróban rögzített árfolyamküszöbét. A jegybanki döntés hatására a frank árfolyama jentősen erősödött az euróhoz képest, ami olyan félelmeket keltett az exportorientált vállalatokban, hogy visszaszorulhatnak az euróövezeti piacaikról.