Betiltották a Facebookot és a Twittert Észak-Koreában - jelentette az orosz TASZSZ hírügynökség, egyike azon keveseknek, amelynek még van tudósítója Phenjanban. A döntés gyakorlatilag csak a fővárosban levő diplomáciai képviseletekre és a nemzetközi humanitárius szervezetekre vonatkozik - a Wi-Fi használatát már szeptemberben megtiltották az országban tartózkodó külföldieknek, és a távközlési eszközök birtoklását is hatósági engedélyhez kötötték. Aki nem engedelmeskedik, annak súlyos - akár 11 ezer dolláros - pénzbírságra és az eszközök elkobzására kell számítania.

Észak-Koreában kevés ember juthat számítógéphez, és azokon már régóta csak a helyi netbe lehet belépni, amin kormánypropaganda, sikerjelentések, tudományos és kulturális hírek, valamint ételreceptek olvashatók. Természetesen zavarják a külföldi rádiók adásait és korlátozzák a külföldi telefonálást is. Ezeket a döntéseket a nemzetbiztonság érdekeivel magyarázzák.

Ugyanakkor Dél-Koreában, amely világelső a széles sávú internet sebességben, készülnek a jelenlegi sebességének közel 407-szeresére képes, másodpercenként 10 megabit információ továbbítására képes rendszer kialakítására. Ez 1 GB adatot 0,8 másodperc alatt továbbíthat.