Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

James Robart szövetségi bíró pénteki döntése azonnali hatályú és országos érvényű, aminek értelmében a hét, muszlim többségű ország (Szíria, Irak, Irán, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen) állampolgárainak az Egyesült Államokba történő beutazása újra lehetségessé vált. A washingtoni külügyminisztérium közölte, hogy aki érvényes vízummal rendelkezik, beutazhat az Egyesült Államokba. A rendelet kiadása után az Egyesült Államok repterein káosz alakult, ki, mert nem volt egyértelmű, hogyan hajtsák végre a rosszul megszövegezett jogszabályt. A tiltás miatt országszerte tüntetések indultak - olvasható a portál összefoglalójában.

Trump az igazságügyi minisztérium fellebbezésével kapcsolatban azt mondta: "Győzni fogunk. Az országunk biztonsága érdekében, győzni fogunk".
Donald Trump szombaton a Twitteren keményen beleszállt a káoszt okozó rendeletet felfüggesztő James Robart bíróba, akit még George W. Bush nevezett ki: "Ennek az úgynevezett bírónak a véleménye, amely gyakorlatilag elveszi az országtól a bűnüldözést, nevetséges, és felül lesz bírálva!"

Később az Egyesült Államok igazságügyi rendszerét is kritizálta: "Mi lesz az országunkkal, amikor egy bíró felfüggeszthet egy nemzetbiztonsági minisztériumi tiltást és bárki, akár rossz szándékkal, beléphet az Egyesült Államokba?". Végül már arról írt a Twitteren, hogy bíró "szörnyű döntése" miatt "nagyon sok rossz és veszélyes ember özönlik az országunkba". Egy másik üzenetben kijelentette: a bíró megnyitotta az utat az Egyesült Államokban potenciális terroristák előtt, és "a rossz emberek nagyon örülnek".

Mindent visszacsináltak

Közben a rendelet felfüggesztése után az amerikai külügyminisztérium újraindította a menekültek, köztük szíriaiak befogadását. A hírügynökség jelentése szerint Robart bíró döntése azt is jelenti, hogy a beutazási tilalommal együtt elrendelt menekültbefogadási tilalmat is fel kell függeszteni. Várhatóan már hétfőn érkezik néhány menekült.

Donald Trump január 27-i rendeletében a menekültek befogadását szabályozó amerikai rendszer 120 napos felfüggesztésére, valamint a szíriai menekültek befogadásának határozatlan időre történő felfüggesztésére adott utasítást.