Jelentősen visszaesett a nettó migráció az Egyesült Királyságba azt követően, hogy a 2016. júniusi függetlenségi népszavazáson a britek többsége úgy döntött, hogy országuk lépjen ki az Európai Unióból - idézte a friss statisztikai adatokat a Bloomberg. Egyelőre csak egy "tört év" mutatói állnak rendelkezésre.

Ezek szerint a 2017 márciusát megelőző 12 hónapban a bevándorlók és a kivándorlók különbségeként 246 ezer ember érkezett az országba. Ez 81 ezerrel marad el az egy évvel korábbi adattól, ami statisztikai értelemben is jelentős különbség. Ráadásul az időszaknak csak a második kétharmada esett a referendum utáni időszakra.

Kívül tágasabb

A változás mögött főként azok az EU-ból érkezett vendégmunkások távozása áll. Legtöbbjük a nyolc kelet-közép-európai uniós tagállam polgára, ezen belül is főként lengyelekről, magyarokról és csehekről van szó. A régiós országokból újonnan érkezők száma is visszaesett.

Az adatok azt mutatják, hogy a brexitről döntő népszavazás befolyásolhatta az emberek döntését azzal kapcsolatban, hogy be akarnak-e vándorolni az Egyesült Királyságba vagy sem - állapítja meg Nicola White, a londoni statisztikai hivatal nemzetközi migrációval foglalkozó szakértője. Főként az EU-hoz, illetve az úgynevezett EU8-hoz tartozó emberek esetén igaz ez a megállapítás. (Az utóbbi jelöli a régiós országokat.)

Jó hír vagy nem jó hír?

Theresa May miniszterelnök és kormányának elkötelezett brexitpárti tagjai minden bizonnyal örömmel fogadták a hírt, miután a kormányfő egyik legfontosabb választási ígérete az volt, hogy néhány tízezerre szorítja le az éves nettó bevándorlást a szigetországba. A vállalatok vezetői azonban már kevesebb késztetést érezhetnek arra, hogy tapsoljanak, ugyanis a vendégmunkások elvesztése árthat a gazdaságnak.

Senkinek sem kellene ünnepelnie ezeket a számokat látva - mondja Seamus Nevin, az Institute of Directors üzleti szakmai szervezet foglalkoztatással és képzéssel foglalkozó részlegének vezetője. Nagy-Britanniában amúgy is rekordalacsony szinten van a munkanélküliség, ami azzal jár, hogy az uniós vendégmunkások nélkül munkaerőhiány alakulhat ki.

Aggasztóak azok a jelek, amelyek arra utalnak, hogy a szigetország vonzereje csökken - teszi hozzá. És ehhez még az is hozzájárulhat, hogy a referendum óta gyengül a font, ami értéktelenebbé teszi a Nagy-Britanniában elérhető keresetek más országok valutájában mérve.

Rossz előjelek

Márpedig van még más rossz hír is, ha elfogadjuk ezt a véleményt. A londoni kormány és az EU delegációja között folyó válási tárgyalásokon egyelőre nem sikerült előrejutni az állampolgársági kérdésekben. Több mint egy évvel a brexitszavazás után nem világos mi lesz a jogi státusa a független Nagy-Britanniában az ott élő EU-s állampolgároknak, illetve az EU-ban az ott élő briteknek.

Olyan ágazatok szenvedhetik meg leginkább a kelet-közép-európaiak hiányát, mint az egészségügy vagy az építőipar, amelyek jelentősen támaszkodnak rájuk. Már most is egyre nagyobb szakemberhiánnyal küszködnek. Az egyetemek a tehetséges tanulók és oktatók elmaradásától tartanak.