Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz jegybank közlése szerint a múlt héten csütörtökön 500 millió dollárt, pénteken további 420 millió dollárt adott el a minisztérium megbízásából a nála elhelyezett devizatartalékból.

A minisztérium múlt héten szerdán jelentette be, hogy "megkezdi elfekvő devizájának az eladását a rendkívül alulértékelt rubel védelmére". A minisztérium akkor részletezte, hogy ez az összeg pontosan milyen értéket képvisel. Azóta kiderült, hogy a minisztériumnak a jegybanknál mintegy 7 milliárd dollárnyi devizatartaléka van.

A pénzügyminisztérium intervenciójának nincs köze a jegybank rubelmentő devizaeladásaihoz, aminek a keretében december eddig eltelt időszakában csaknem 10 milliárd dollárt dobott piacra.

A rubel a múlt héten történelmi mélypontra, 80,10-re gyengült a dollárral szemben, azóta erősödött, szerdán, röviddel 12 óra előtt 54,59 rubel ért egy dollárt, ami 0,22 százalék rubelerősödés a kedd késő esti árfolyamhoz képest.

Az orosz jegybank devizahitelekkel próbál segíteni

Devizahitelekkel siet a refinanszírozási nehézségekkel küszködő orosz vállalatok segítségére az orosz jegybank. A központi bank szerdán közölte, hogy devizaadósságról kiállított váltókat fogad el devizahitelek fedezeteként azzal a céllal, hogy lehetővé tegye olyan orosz vállalatoknak hiteleik refinanszírozását, amelyek előtt a nyugati szankciók miatt bezárultak a külföldi tőkepiacok kapui.

A lépés egyúttal a rubelre nehezedő eladási nyomás gyengítését is szolgálja. Hasonló megfontolásból, a rubelben tartott befektetések vonzóvá tétele érdekében emelte meg a jegybank irányadó kamatát is a múlt héten 10,5 százalékról 17 százalékra.

Szintén a rubel támogatása érdekében folyamodott az orosz kormány ahhoz az eszközhöz, hogy devizabevételeik egy meghatározott hányadának rubelre váltására kérje fel az exportőr cégeket, az öt legnagyobb állami tulajdonban lévő exportőr vállalatot pedig egyenesen utasítsa rá.

Az idén értékének mintegy a felét elveszítő rubel árfolyama az elmúlt néhány napban az intézkedéseknek köszönhetően jelentős mértékben javult. A dollárral szemben a múlt héten 80-as jegyzésnél elért történelmi mélypontról a rubel mostanra 55-ös jegyzésre javította árfolyamát. Az év elején a dollár árfolyama még 32 rubel volt.