Balul sikerült Kos szigetén a hatóságok próbálkozása, hogy egy stadionban "szállásolják el" a bevándorlókat, akik heteken át a sziget útjai mentén, illetve tengerpartján töltötték az idejüket arra várva, hogy tovább indulhassanak Athén, majd Európa közepe felé - jelentette az AFP. Az emberek feltorlódtak a futballstadion bejáratánál, ami pánikhoz vezetett.

A gyenge rendőri erők a francia hírügynökség fotósának orra előtt gumibotozással és vízágyúzással próbálták ellenőrzésük alá fonni a helyzetet. Ezt megelőzően legalább egy nő elájult, a gyerekek pedig sírásban törtek ki, miután a főként afgán és szíriai menekültekből álló tömeg megpróbálta áthámozni magát a stadion szűk bejáratán. Hétfőn egy rendőrt felfüggesztettek, mert videók tanulsága szerint megpofozott és lökdösött bevándorlókat, akik a rendőrség előtt sorban álltak a papírjaikért.

A turisták egyik kedvelt szigetén egyre nagyobb feszültség a menekültek és a helyi lakosság között, miután a mindössze 30 ezer lakosú területen hétezer bevándorló zsúfolódott össze. A helyi polgármester attól tart, hogy elszabadul az erőszak és vér fog folyni a sziget utcáin.

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök a napokban azt mondta, hogy országa nem tud megbirkózni a menekültáradattal, ezért az EU segítségét kérte. Az ENSZ jelentése szerint idén eddig 124 ezer menekült szállt partra Görögországban, ám a kormány szégyenteljesen hanyagul kezelte a problémát. A hatóságok csak az elmúlt hetekben kezdtek ideiglenes szálláshelyeket kialakítani a közterületen tanyázó bevándorlóknak.