Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelentkezők hiánya miatt a lengyel munkaadóknak már 39 százaléka ukránokat akar toborozni - derült ki a Barometr Rynku Pracy VII. (Munkaerő piaci barométer) legújabb felméréséből, amelyet a Newsweek Polska ismertetett. (Ukrán vendégmunkásokkal erősítene a cseh és a magyar kormány is - a szerk.)

A jelentés készítői hangsúlyozzák, hogy dacára a tavalyi 1,3 millió külföldi lengyelországi bevándorlásának, a vállalkozások 33 százaléka munkaerőhiánnyal küzd. Ez van a hátterében annak, hogy 10 cégből csaknem  négy ukrán jelöltekkel akarja betölteni meghirdetett állásait.

A felmérésből az is kiderül, hogy elsősorban a 250 alkalmazottnál többet foglalkoztató nagyvállalatok keresnek ukránokat. Ebben a csoportban minden második cég (49,1 százalék) akar lengyel dolgozókon kívül más országból származókat foglalkoztatni az alacsonyabb beosztásokban.

Az árutermelő ágazatokban egyértelmű a munkaerő hiánya, így ezek 56 százaléka nyitott a vendégmunkások felvételére. A kereskedelmi ágazat, illetve más szolgáltatásokat  nyújtó szektor 38,9 és 33,8 százalékban veszi fontolóra ukrán dolgozók becsábítását.

A jelentés arra is felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi hónapokban új trend figyelhető meg: szívesen alkalmazzák az ukránokat a szaktudást igénylő állásokban is. Ezek 28 százalékát tudják megszerezni az Ukrajnából érkező szakemberek.