A kínai központi bank döntése értelmében a jüan mellett a rubel is hivatalos fizetőeszköz lett az északkelet-kínai Heilungkiang tartomány Szujfenho városában. A kínai jegybank szerint "a határ menti településen annak eredményeként válhatott a rubel is fizetőeszközként, hogy jelentősen nőtt a kétoldalú kereskedelem, amelynek az elszámolása rubelben és jüanban történik a korábbi dollár helyett".

Szujfenho városán keresztül bonyolódik Heilungkiang tartomány kivitelének 80 százaléka Oroszországba.

A múlt év közepén az orosz-kínai kereskedelemben csaknem 75 százalékát számolták el dollárban. Már tavaly augusztusban az orosz és a kínai központi bank megállapodás-tervezetet dolgozott ki a devizacsere-ügyletekről a két ország közötti kereskedelmi forgalom saját devizában történő elszámolásának és a dollár kiiktatásának lehetővé tételéről.

Tavaly októberben pedig már meg is állapodtak egy 24 milliárd dolláros devizacsere-ügyletről. Ennek előnye Moszkva számára az volt, hogy stabil jüanra válthatta a nyugati szankciók és a nyersolaj áresése miatt megroggyant rubeljét, Kína pedig ezzel újabb lépést tett a felé, hogy globális devizává erősítse a jüan.