Heinz Wilhelm, a diplomáciai képviselet vezetője emlékeztetett arra, hogy a szíriaiak után a szerbek jelentik a legnagyobb menekültkérő tömeget Németországban, az idei év elejétől októberig 14 ezer politikai menedékjogot kérő szerbiait regisztráltak az uniós országban.

November 6-án Berlin hivatalosan is biztonságos országgá minősítette Szerbiát, ami azt jelenti, hogy a szerbiaiak menedékkérelmének nagyobb részét elutasítják majd, méghozzá gyorsított eljárásban - magyarázta Wilhelm. A biztonságosnak minősített országokról feltételezik, hogy területükön nem folyik politikai üldözés.

Az új jogi aktus "szinte teljesen lehetetlenné teszi a szerbiai állampolgárok számára, hogy menedéket kapjanak Németországban rossz gazdasági helyzetük miatt (...) Amennyiben egy szerb menekült ezután politikai menedéket kér Németországban, bizonyítania kell, hogy az ő konkrét esetében üldözés történt" - részletezte a nagykövet.

Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy hamarosan csökken a menedékkérők száma, és nem kell újra vízumkényszert bevezetni Szerbiával szemben. "A szerbiai állampolgároknak 2009 óta nincs szükségük vízumra az EU országaiba való belépéshez, s nagy visszaesést jelentene a vízumliberalizáció megszüntetése, különösen, hogy Szerbia megkezdte uniós csatlakozási tárgyalásait" - fogalmazott Wilhelm.