Az Európai Központi Bank (ECB) 0,05 százalékon hagyta irányadó kamatát, majd az ezt követő sajtótájékoztatón a jegybankelnök az eurózónával kapcsolatos negatív kockázatokra hívta fel a figyelmet. Mario Draghi bejelentette azt is, hogy az eddigi 25 százalékról 33 százalékra emelik azt a limitet, amennyit az ECB egy adott kötvényből megvásárolhat.

A legfrissebb adatok arra utalnak, hogy az infláció lassabban tér vissza a vártnál. A gazdasági kilátásokra vonatkozóan újabb kockázatok tűntek fel, de a jegybank vezetése szerint még korai véleményt formálni arról, hogy ezeknek az árakra nézve lesz-e tartós hatása. Más szóval az ECB kész lépéseket tenni, ha szükségesnek látja, de most még nem fogja jobban felfuttatni a kötvényvásárlásokat.

Draghi biztosította a hallgatóságát, hogy az ECB készen áll felpörgetni eszközvásárlási programját, amely az eredeti tervek szerint 2016 szeptemberig fut, de a határidőt kitolhatják, ha szükségesnek látják. Ugyanakkor azt is megjegyezte: a jelenlegi ülésen nem volt szó a QE-program meghosszabbításáról, illetve annak bővítéséről.

Kisebb infláció

Az ECB elemzőgárdája visszavágott inflációs előrejelzéséből. A friss prognózis szerint 2015-ben 0,1 százalékos pénzromlással számol a jegybank a júniusban előrejelzett 0,3 százalékkal szemben. Az ECB a 2016-os és 2017-es előrejelzésén is rontott: jövőre 1,5 helyett 1,1, 2017-re 1,8 helyett 1,7 százalékos ütemet várnak.

Draghi kérdésre válaszolva elmondta, hogy a következő hónapokban az infláció deflációra válthat, ám ez csak átmeneti lehet. A háttérben olajárak esése áll. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az ECB döntéshozói készek beavatkozni az infláció erősítése érdekében. Draghi "galamb-jellegű" megjegyzésére a Stoxx Europe 600 indexe 2, a DAX 2,5 százalékot ugrott.

A jegybankelnök kérdésre válaszolva megjegyezte: a növekedés szempontjából fontos az euró árfolyama, de a jegybanknak nincs árfolyamcélja.

Zuhanó euró

Az euró kőként zuhant be a dollárral szemben, miután a jegybankelnök kijelentette, hogy az ECB kész meghosszabbítani gazdaságösztönző programját, ha az eurózónában rosszabbodnak a gazdasági kondíciók. Az euró/dollár kurzusa, 1,1108-ig ment, és ott is ragadt.

Draghi a közelmúltbeli piaci turbulenciákat úgy értékelte, hogy több feltörekvő piacon romlott a helyzet, de szerinte a jegybankoknak még idő kell ahhoz, hogy felmérjék, vajon a piaci volatilitás csak rövid távú-e. Amennyiben hosszabb ideig fennmarad a jelenlegi helyzet, akkor a kockázati felárak tartósabb emelkedésével is számolhatunk,  és a folyamatoknak hatása lehet az üzleti kilátásokra is.