Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az euró árfolyama az 1,378-as szintről 1,370-ig hanyatlott a dollárral szemben és gyengült a többi vezető devizához képest is, miután a Wall Street Journal (WSJ) azt jelentette, hogy a német Bundesbank kész elfogadni a monetáris politika enyhítését. A német pénzügyi vezetők híresek arról, hogy ellenzik az infláció megugrásának kockázatával járó intézkedéseket, ám úgy tűnik, az eurózónát fenyegető deflációs veszély őket is meggyőzte.

A WSJ információi szerint a Bundesbank belemenne a negatív kamatlábba, azaz abba, hogy az Európai Központi Bankba (ECB) pénz elhelyező kereskedelmi bankoknak fizetniük kelljen betéteik után, vagy abba, hogy az ECB banki követeléseket vásároljon. Emellett elképzelhetőnek tartják a korábbi hosszú távú, alacsony kamatozású jegybanki hitelek meghosszabbítását (2015-ről 2016-ra), vagy újabbak nyújtását, vagy esetleg akár bizonyos tőkeáttételes kölcsönök felvásárlását. A tagállamok és a vállalatok kötvényeinek vásárlását nem támogatnák.

A Bundesbank feltétele állítólag az, hogy az európai jegybank júniusban megjelenő friss gazdasági prognózisában csökkentse a 2016-os inflációra adott előrejelzését. A jelenlegi prognózis 2014-ra 1,0, 2015-re 1,3, 2016-ra 1,5 százalékot prognosztizál, ezen belül 2016 végére 1,7 százalékot. A jelentés az ECB monetáris tanácsának június 5-ei ülésére készül el. Mario Draghi, az európai jegybank elnöke egy héttel ezelőtti sajtótájékoztatóján célzást tett arra, hogy bank határozottabb lépéseket tehet az eurózóna gazdaságának élénkítésére. Draghi szintén az ECB elemzéséhez kötötte az intézkedéseket.