Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A szlovák kormánynak meggyőződése, hogy az építésügyi és régiófejlesztési miniszter semmiféle törvénysértést nem követett el" - mondta ezt még Robert Fico első miniszterelnöksége idején 2009-ben, amikor két miniszterét (Marian Januseket és Igor Stefanovot) is azzal gyanúsították meg, hogy testre szabtak egy közbeszerzést.

A kormányfő nehéz helyzetben volt: egyben kellett tartania a koalíciós kormányát, melyben saját, Irány - Szociáldemokrácia (Smer) nevű pártja mellett a Jan Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Vladimir Meciar-féle, szintén szélsőséges Néppárt - Mozgalom egy Demokratikus Szlovákiáért (HZDS) volt. A két tárcavezetőt az SNS delegálta, a kormányzáshoz pedig szükség volt az összetartásra.

Nyolc évvel később, harmadik kormányfői mandátuma közepén Fico már nem védte meg Januseket és Stefanovot, akiket szerdán 12, illetve 9 év börtönre ítélt a bazini Specializált Büntetőbíróság.

A korrupcióellenes harc minden eredménye fontos, de sosem fogom kommentálni a bíróságok döntéseit, ez nagyon érzékeny dolog

- idézte az Új szó a kormányfőt. Az ítélet még nem jogerős: a két expolitikus a Legfelsőbb Bírósághoz fordul, a mostani eljárást pedig kirakatpernek nevezték.

Pici folyosó, kicsi verseny

A szlovák sajtóban csak faliújságtender-ügyként emlegetett botrány 2007-ben robbant ki, amikor az építésügyi tárcánál gyanús módon írtak ki egy tendert tanácsadói és jogi szolgáltatások nyújtására. Az átláthatatlan versenytárgyalásra a felhívás a minisztérium egyik zárt folyosóján egy hirdetőtáblára volt csak kitűzve, sehol máshol nem jelent meg.

Botrány csak akkor lett az ügyből, amikor egy évvel később kiderült, hogy a 120 millió euró értékű megrendelést a Zamedia és az Avocat társaságok kapták meg. Újságírók ugyanis kiderítették, hogy előbbi tulajdonosa nem más, mint az a Viktor Tretina, aki tizenöt éve volt az SNS-elnök Jan Slota közeli barátja. A pártvezető intézte el azt is, hogy az ügy kirobbanása után, Tretina másra írassa át a céget.

Az Avocat esetében is előjött egy Slota-szál: a cég Juraj Hatvany és Juraj Mravcák tulajdona volt. Előbbi volt a szélsőségesen magyarellenes Slota ügyvédje, ráadásul az SNS őt jelölte a Szlovák Posta felügyelőbizottsági tagjának. Mravcák pedig a Szlovák Vasúttársaság (ZSR) igazgatótanácsába került be a radikális párt segítségével.

Hova lett a pénz?

Fico miniszterelnökként, hogy a botrány gyűrűzését megállítsa Janusek helyére Stefanovot nevezte ki építésügyi és fejlesztési miniszternek. A kormánykoalícióban ezt többen nem tartották jó lépésnek, mert Stefanov volt az Avocat és a Zamedia javára döntő közbeszerzési bizottság vezetője, ráadásul ő fogadta be azokat a számlákat is, amelyekről a 2009-ben elindult rendőrségi nyomozás utólag kiderítette, hogy nem volt mögöttük valódi teljesítés.

Közel 8 évnyi nyomozás után az ügyészség idén márciusban emelt vádat idegen vagyonnal való eljárás során elkövetett kötelességszegés és közbeszerzéssel való visszaélés miatt. A két miniszter mellett három minisztériumi alkalmazottat is a vádlottak padjára ültettek, de őket később felmentették. Az okozott kár értékét végül 3,5 millió euróban állapították meg.

A testre szabott és furcsán kiírt tender mellett azt is vizsgálták a hatóságok - valamint újságírók -, hogy visszajuthatott-e valamennyi pénz a győztes cégektől az SNS-hez vagy annak politikusaihoz. Ezt végül nem sikerült bizonyítania sem a sajtónak, sem a nyomozóknak.