Az Österreich című osztrák újságnak elmondta: hisz abban, hogy a pesszimista előrejelzések nem igazolódnak be, de ha a parlament többsége az előrehozott választás mellett dönt, akkor azt tudomásul kell vennie.

Christian Kern osztrák kancellár, szociáldemokrata pártelnök kedden ultimátumot adott a konzervatív koalíciós partner néppártnak, és egyértelmű választ kért az új kormányprogramra vonatkozó javaslataira. A kormánykoalíciós pártok szerda óta tárgyalnak a módosított kormányprogramról. Szakértők szerint az a tét, hogy fennmarad-e a koalíció vagy előrehozott választások kiírására van szükség.

Van der Bellen meglátása szerint a politikának saját játékszabályai vannak, amelyhez hozzátartozik néha az "érzelmek túlfűtöttsége" és a konfliktusok felnagyítása is. "Ezt nem veszem halálosan komolyan". Az államfőválasztási kampányában tavasszal kijelentette, hogy az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) nem bízná meg a kormányalakítással. Ausztria fő érdeke, hogy erős Európa-barát kormánya legyen. Abszurd elgondolásnak nevezte, hogy egy kis ország, mint Ausztria a nagyhatalmakkal szemben egyedül védheti meg a nemzeti érdekeit.

Az osztrák kormánytagok szombaton is éjszakába nyúlóan folytatták az egyeztetéseket, a felek vasárnap délután is tárgyalóasztalhoz ülnek. A vita egyebek között a menekültek számának korlátozásáról, az integrációs intézkedésekről, a minimálbér emeléséről és az oktatásügyi reformról szól. A kancellár szombaton elmondta, hogy egy koalíció alakulásának lépéseire emlékeztetnek a tárgyalások, amely várhatóan több hétig fog tartani, de a módosított kormányprogram már egy héten belül elkészülhet. Kern tájékoztatása szerint közel kerültek ahhoz, hogy az intézkedések anyagi finanszírozhatóságáról megegyezzenek.

Reinhold Mitterlehner alkancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke szerint "intenzív vita" zajlik, és úgy vélte, hogy történt előrelépés. Reményét fejezte ki, hogy vasárnap véget érnek az egyeztetések.

Az Österreich című lap vasárnap közölte felmérése szerint továbbra is az FPÖ a legnépszerűbb párt, 34 százalékos támogatottsággal. Az osztrák kormánykoalíció nagyobbik pártjára, az Osztrák Szociáldemokrata Pártra (SPÖ) 28, a kisebbik koalíciós partnerre a néppártra 19 százalék voksolna. A soron következő választás 2018 őszén esedékes.