Szoros eredmény várható a skóciai népszavazáson - írja a BruxInfo. A csütörtöki skóciai voksolást megelőző órákban is záporoztak a várható eredményt kommentáló vélemények. Szerdán az EP Szocialista és Demokrata frakciójának vezetője figyelmeztetett, hogy "hazárdjáték" a függetlenségre biztatni, főként úgy, hogy az EU-tagság automatikus megőrzése több mint kétséges.

A BruxInfo arra emlékeztet, hogy az EU-tagság kérdése az egyik döntő szempont, ami várakozások szerint meghatározó módon befolyásolhatja majd a zömében tagságpárti skót szavazókat a végső döntésük meghozatalakor.

A csütörtöki szavazás előtti utolsó (szerdai) felmérések ellentmondásos képet mutattak. A brit Financial Times délután azt jelentette, hogy három közvélemény-kutatás szerint is a megkérdezettek körében azok, akik már eldöntötték, hogy mire fognak szavazni, mintegy 4 százalékos többséggel az elutasítás-pártiak vezettek. Ugyanakkor még ekkor is mintegy 6-14 százalékra tették a változatlanul bizonytalanok arányát, és ez utóbbiak végső döntése meghatározó módon befolyásolhatja majd a végeredményt.

Sokan arra számítanak, hogy e bizonytalanokra lehet kedvező hatással a vezető brit kormánypártok - a kormányzó konzervatívok és liberálisok, valamint az ellenzéki munkáspárt - azon közös bejelentése, hogy egységesen támogatni fogják a brit állami keretek között maradó Skócia autonómiájának szélesítését. Alex Salmond, a skót nacionalisták vezére mindenesetre igyekezett az ajánlat jelentőségét kisebbíteni, hangoztatva, hogy a bejelentés szerinte nem más, mint London "kétségbeesésének újracsomagolt kifejezése".

Brit szakértők ugyanakkor megjegyzik, hogy a láthatóan nem kis részt improvizált gesztus a kormány (és ellenzék) részéről a skótok felé sokakat felbőszített a brit konzervatív párt soraiban. A lap szerdán ennek kapcsán idézett egy tory képviselőt, aki biztosra vette, hogy ha Skócia függetlenné válik, akkor David Cameronnak azonnal bizalmatlansági indítvánnyal kell majd szembesülnie az Alsóházban. "Az egész kormányzati kampány egy hatalmas káosz volt" - idézte lap a kormánypárti honatyát.

További részletek a Bruxinfo cikkében.