A világ leginkább volatilis devizájává tette a forintot, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök hat hónapja állóháborút vív a Nemzetközi Valutaalappal arról, milyen feltételekkel kaphat Magyarország támogatást - írja a Bloomberg összefoglalójában. A kereskedők a múlt héten 22,6 százalékra emelték a dollárárfolyam nagy kilengéseit kezelő ügyleteik arányát, ami öt hónapos csúcs. Májusban még 15,5 százalék volt ez az arány - derült ki a Bloomberg adatgyűjtéséből.

A piac várakozásai január óta a múlt héten váltak a leginkább pesszimistává, azaz a forint gyengülését váróvá - derült ki az árfolyam romlása ellen védelmet nyújtó úgynevezett három hónapos risk reversal rate mutató alakulásából. A dollár ellen június 6-án mínusz hét százalékot jelzett ez a mérőszám, míg április 30-án csak mínusz négyen állt. Tegnapra is csak kissé, mínusz 6,5 százalékra javult a mutató.

Hátulról a második a forint

A magyar forint 7,9 százalékot vesztett az értékéből a dollárral és 2,9 százalékot az euróval szemben május eleje óta, amivel a második legrosszabbul teljesítő deviza a Bloomberg monitoring rendszerében szereplő több mint 20 feltörekvő piaci valuta összehasonlításában. A tízéves kötvények hozama héthetes magasságba emelkedett június 1-jén. A magyar állampapírok hitelbiztosítási felára (CDS) 96 bázisponttal nőtt májusban szemben a 71 pontos lengyel és a 21 pontos cseh adattal.

Arra számítok, hogy a forint gyengülni fog - mondja Bern Berg, a Crédit Suisse feltörekvő piaci stratégája. Számos reménykedő, majd csalódott periódus éltünk át az elmúlt hónapokban, ezért amíg egy konkrét segélycsomag nem szilárdítja meg a reményt, addig nincs esélye a forint kitartó erősödésének. Az elemző három hónapos árfolyamsáv-várakozását a május 30-án adott 280-298 forint/euróról 290-310-re rontotta. Márciusban 223 forintos dollárárfolyamot jósolt, míg most 242 forintot prognosztizál őszig.

Gyenge láncszem

A magyar gazdaságot fenyegeti a legnagyobb kockázat a kelet-közép-európai régióban az eurózóna válsága amiatt, mivel gazdasági növekedése a külső kereslettől függ, fiskális helyzete a leggyengébb a térségben és nem húz hasznot az EU-IMF páros védelméből - állítja Anne-Francoise Bluher, a prágai Komercni Banka szakértője. A legoptimistább elemzők közé tartozó Raffaella Tenconi, a Bank of America londoni közgazdásza június elején azt írta a bank ügyfeleinek, hogy a kormány a nyáron tető alá hozhatja a megállapodást a nemzetközi hitelezőkkel, mivel Orbánnak semmi hasznot nem ígér, hogy tovább várjon ezzel.

A forint múlt heti erősödése csak a különlegesen nagy kilengésekkel járó hullámvasutazás egyik állomása volt - idézi a Bloomberg cikke az OTP Bank elemzését. Ha nem történnek alapvető változások - értsd: nem jön létre a megállapodás az EU-val és az IMF-fel -, akkor a magyar értékpapírok volatilisek maradnak. Egy újabb eladási hullám indulása csak idő kérdése.