Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A csökkenő bevételek, egyre kevesebb üzlet és szűkülő áruházi alapterület - ez a kép rajzolódik ki a lengyelországi Tesco most nyilvánosságra hozott utolsó pénzügyi évéről. Mint a Rzeczpospolita című lap megírta, idén a Tesco még erősebb zsugorodást tervez.

A lengyelországi Tesco a 2017. február 25-ét megelőző pénzügyi évben 10,8 milliárd zloty (778 milliárd forint) bevételt ért el, szemben az előző évi 11,2 milliárddal. Az áruházlánc jelentése szerint a Kelet-Közép-Európában tevékenykedő leányvállalataik eladásai minden országban bővültek, kivéve Lengyelországot.

A konzervatív lap értesülése szerint ezért a következő pénzügyi évben a Tesco 33,2 ezer négyzetméterrel csökkenti eladási területét, üzleteket zár be és zsugorítja a továbbra is működő hipermarketeiket.

Először a dolgozók

A Rzeczpospolita nem tudta meg, hogy ennek kapcsán mennyivel csökkentik a létszámot. Egyelőre elemzik a lengyelországi üzletek helyzetét - mondta szóvivőjük a lapnak. Amennyiben bezárásokra kerül sor, azt először a dolgozók tudják majd meg.

Szakértők szerint a magyar kormány tudatosan törekszik a nagy multinacionális áruházláncok visszaszorítására. Ezt szolgálja a kereskedelmi törvény készülő módosítása is.

A hagyományos hipermarketláncok piaca Lengyelországban évek óta csökken, főként azért, mert a diszkontáruházak elszívják a vásárlókat. A Tescónak csupán 429 boltja maradhat az országban az év végére, míg korábban számuk 440 volt. A cég alkalmazottainak száma 28 ezer, hetente több mint ötmillió vásárlót szolgálnak ki.