A franciaországi elnökválasztás négyesélyes meccsé vált, miután a kommunisták támogatását is élvező Jean-Luc Mélenchon felzárkózott a republikánus párti Francois Fillon mellé - derült ki a Bloomberg cikkéből. Kevesebb mint két héttel az április 23-ai első szavazási forduló előtt a szakértők nem mernek tippelni arra, melyik két jelölt jut a májusi 7-ei második körbe.

Az elmúlt hét Mélenchon felzárkózásáról szólt. A radikális baloldali jelölt jó szereplését a szavazáson immáron a közvélemény-kutatók is sanszosnak látják. Eközben Fillonról azt jegyzik meg, hogy szavazói bázisa rendkívül szilárd. Főként e két tényező miatt vált kiszámíthatatlanná az elnökválasztás végkimenetele.

Icike-picike százalékpontocskák

A Kantor Sofres hét végi felmérése szerint Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Front jelöltje - aki kiléptetné Franciaországot az eurózónából és népszavazást kezdeményezne az ország EU-tagságáról - a szavazatok 24 százalékára számíthat. A független, centrista Emmannuel Macron - aki viszont erősíteni akarja az eurózónát - szintén ennyit kaphat. Mélenchon 18 százalékkal a harmadik, Fillon 17-tel a negyedik.

A Bloomberg kompozit indexe, amely egyesíti az egyes közvélemény-kutatások eredményét 18-18 százalékra hozta ki az utóbbi két jelöltet, míg Le Pen és Macron valamivel 23 százalék felett szerepelt. Gyakorlatilag négyszereplőssé vált a játszma - mondja Emmannuel Riviere, a Kantor elemzője.

Meglepetést okozhat

Fillonra mázsás súlyként nehezedik korrupciós botránya, ám az, hogy ennek ellenére tartja magát az élmezőnyben, éppen állóképességére világít rá. A hét végén felszólította az 577 republikánus képviselőjelöltet, hogy sorakozzanak fel mögötte. Ezzel revolverezi Macront, aki tavaly augusztus óta próbál pártot gründolni magának, s még most sincs minden választási körzetben jelöltje.

A szakértők szerint Fillon befutó lehet azzal, hogy a választás napján mégis mögé állnak a tradicionális jobboldali szavazók, akiket elbizonytalanított a botránya. Ezzel együtt a Journal du Dimanche című lap sokak véleményét fogalmazta meg azzal a címmel, miszerint Fillon a csodában bízik.

Keresik a célpontot

Jól mutatja, kit tekintenek igazi ellenfelüknek a jelöltek az, hogy kit támadnak. Fillon Macronra tüzelt azzal vádolva politikus kollégáját, hogy hamis változási ígéretekkel házal. Macron Mélenchonra "lő", aki szerinte kedves ember, de programjának megvalósítása katasztrófát hozna Franciaországra.

Mélenchon igyekszik megtartani a lendületét, ezért arról beszélt a hét végén, hogy ő a "béke jelöltje". Ezzel arra utalt, hogy bírálta Francois Hollande francia államfőt és Angela Merkel német kancellárt, akik támogatták a Szíriában végrehajtott amerikai rakétacsapást.

Le Pen szintén saját bázisát hergeli. Kijelentette, hogy Franciaország nem felelős az 1942-es Vel d'Hiv-akcióért, amelyben 13 zsidót tartóztattak le és adtak át a náciknak francia rendőrö. Az ügy a Vel d'Hiv kerékpárarénáról kapta a nevét, ahol összegyűjtötték az embereket. A jobboldali Jacques Chirac államfő 1995-ben elismerte a francia állam felelősségét és bocsánatot kért a tragédiáért.