Brit részről olyan kormány delegációja ült le hétfőn a brexitről folytatandó tárgyalások asztalához az uniós megbízottakkal szemben, amely igencsak halvány hatalommal rendelkezik - kezdi szerkesztőségi cikkét a Bloomberg. A válás előtti egyeztetés bénítóan bizonytalan körülmények között kezdődött.

A szigetország és a kontinens vezetői előtt az a feladat áll, hogy világra segítsenek valamiféle megállapodást 2019. március 29-éig, az Egyesült Királyság hivatalos kilépési időpontjáig. Ha ez nem sikerül, akkor kaotikus elválás veheti kezdetét, ami rendkívül nagy kárt okozna mind a távozónak, mint a maradóknak.

Ne tegyék!

A Bloomberg szerint felesleges lenne vállalni ezt a forgatókönyvet, amelyet nem véletlenül kereszteltek el szakadékba zuhanásnak. A legbiztosabb módja a katasztrófa elkerülésének egy átmeneti megállapodás elfogadása, ami időt adnak a feleknek arra, hogy megújítsák tartós kapcsolataikat.

Ez a megoldás kivitelezhetőnek látszik, amennyiben Theresa May konzervatív miniszterelnök hajlandó lenne bevonni a brexittárgyalások folyamatába az ellenzéki Munkáspártot. Egy ilyen átmeneti helyzet ugyanis az ő - nem túl acélosan képviselt - elképzeléseikhez lenne közel.

Az Egyesült Királyság része maradna az egységes európai piacnak, bankjai megtartanák zsíros jövedelmet hozó euróelszámolási jogukat (passporting) és más előnyös kereskedési lehetőségeiket, viszont nem lehetne korlátozni az Európán belüli bevándorlást és fennmaradna a szigetországban az EU-s bíróságok joghatósága. Eközben London elvesztené beleszólását az unió - egyelőre még Nagy-Britanniára is vonatkozó - szabályainak megalkotásába.

Nincs más lehetőség

Ennek az alkotmányjogilag rossz, hosszabb távon fenntarthatatlan megállapodásnak tehát van egy nagy előnye: össze lehet hozni. May természetesen sose tudná a pártját ennek érdekében egyesíteni, mivel a kemény brexit hívei átmenetileg sem mennének bele egy ilyen puha függetlenségbe.

Itt jön azonban a képbe az ellenzék, amelynek vélhetően nem lenne kifogása ez ellen átmeneti helyzet ellen, amely biztosítaná a stabilitást a gazdaságban a bevándorlás bevállalása árán. Jeremy Corbin, a Munkáspárt elnöke győzelemként tálalhatná pártjában, hogy a kormány rászorul az ellenzékre a brexittel járó káosz elkerüléséhez.

Stagflációnak

Az átmeneti terv sikerét szolgálhatja, hogy az európai félnek sem érdeke a britek leckéztetése. Az előző kormányfő, David Cameron bukása és May súlyos kudarccal végződött próbálkozása a június eleji választásokkal elégnek látszik politikai szempontból és a gazdaságban is kezdi megbosszulni magát a britek válási szándéka.

Miközben az európai országokban némi fellendülés tapasztalható, a szigetországban csak döcögnek a dolgok. A növekedés lassul, az infláció, főként a gyenge font miatt nő - ez a biztos receptje a stagflációnak, azaz az inflációval párosuló áremelkedésnek.

Ne tévedjünk: az Egyesült Királyság bajban van - összegzik véleményüket a Bloomberg szerkesztői. A May kínos választási szereplése utat nyitott az előtt, hogy összefogjon Corbinnal, miközben Emmanuel Macron francia elnökké válása, s ezzel a populizmus látványos visszaszorulása az EU-ban nagyvonalúvá teheti Európát. Talán ez a képlet ad reményt a brexittrel járó zűrzavar enyhítésére.