Az 59 éves volt vezérezrest a bíróság bűnösnek találta abban, hogy 2008-ban 450 ezer rubel kenőpénzt fogadott el egy katonatiszttől, s annak fejében szolgálati lakást ígért számára - közölte Szergej Micuk, a moszkvai helyőrség katonai bíróságának szóvivője.

A nyomozók szerint a katonatiszt feljelentette a parancsnokot, amikor nem tudott beköltözni a Csirkin által ígért lakásba, mert abban már egy másik család lakott.

A bírósági döntés után Csirkint lefokozták és a tárgyalóteremben őrizetbe vették. Az elkövetett bűncselekmények idején a tábornok a moszkvai és a Volga-uráli katonai körzet szárazföldi erőinek parancsnoka volt. 2012-ben nevezték ki a szárazföldi erők főparancsnokának, majd 2013 végén menesztették, amikor az Orosz Nyomozati Bizottság katonai ügyészségi részlege vádat emelt ellene csúszópénzek elfogadása miatt.

A Csirkin elleni ítélet egyik ritka esete egy magas rangú katonatiszt felelősségre vonásának Oroszországban, ahol a korrupció valóságos "népbetegségnek" számít.

Május végén az orosz védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztviselőjét, Jevgenyija Vasziljevát ítélték ötévi börtönre nagy értékben elkövetett csalás vádjával. Az ügy miatt 2012-ben menesztették Anatolij Szergyukov védelmi minisztert is.