Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő alapeseti forgatókönyve szerint a globális GDP-érték - piaci árfolyamon súlyozva - az idén 2,6 százalékkal, 2015-ben 3 százalékkal, 2016-ban 3,1 százalékkal növekszik. A cég hangsúlyozta ugyanakkor, hogy idei és jövő évi globális növekedési prognózisa egyaránt 0,1 százalékponttal elmarad az előző, júniusi negyedéves előrejelzésben foglalt becslésektől.

A negatív felülvizsgálatot a Fitch londoni elemzői azzal indokolták, hogy a globális feltörekvő térségben a korábbinál gyengébb - bár itt is gyorsuló - növekedést várnak. A hitelminősítő várakozása szerint a felzárkózó piacokon a tavalyi 4,7 százaléknál jóval lassabb, átlagosan mindössze 4 százalékos lesz az idei GDP-növekedés; ez 2009 óta a legalacsonyabb ütem lenne. A Fitch ebben a csoportban jövőre ugyanakkor 4,4, 2016-ban 4,7 százalékra visszagyorsuló növekedést vár.

A felzárkózó térség várható lassulásában az elemzés szerint elsődleges szerepük van a régió legnagyobb gazdaságainak, amelyekre az amerikai monetáris szigorítás kilátása, a geopolitikai feszültségek és a csökkenő nyersanyagpiaci árfolyamok gyakorolnak nyomást. A Fitch Ratings új prognózisa szerint a kínai gazdaság növekedési üteme az idén 7,2 százalék, jövőre 6,8 százalék, 2016-ban 6,5 százalék lesz.

A cég a brazil gazdaság idei növekedésére adott becslését meredeken, az eddigi 1,5 százalékról 0,4 százalékra rontotta, a gyenge első félévi teljesítmény alapján. A Fitch londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy a brazil gazdaság jelenleg recesszióban van, mivel az idei első két negyedévben egyaránt csökkent a GDP-érték negyedéves összevetésben számolva.

Oroszországban a hitelminősítő az idén alig 0,3 százalékos, és jövőre is csak 1 százalékos egész évi növekedést vár, mindenekelőtt az ukrán válság nyomán foganatosított európai és amerikai szankciók hatásai miatt.

A Fitch Ratings elemzői szerint további nyugati szankciók esetén a cég által jelenleg jósolt - az idei évre 120 milliárd, jövőre 100 milliárd dolláros - értéknél nagyobb is lehet a nettó tőkekiáramlás Oroszországból, és ez lefelé ható kockázatot jelentene a most sem derűlátó GDP-növekedési prognózisra is.

A feltörekvő gazdaságok növekedésének lassulását más nagy londoni házak is jósolják. Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics ugyancsak kedden ismertetett prognózisa szerint a cég által használt növekedéskövető modell (GDP tracker) arra vall, hogy a globális felzárkózó térség éves összevetésű növekedése júliusban 4,3 százalékra lassult a júniusra becsült 4,5 százalékról, és az eddigi aktivitási adatok alapján gyanítható, hogy augusztusban 4,1 százalékra lassult tovább az éves ütem. A ház londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy ez 2013 eleje óta a leglassabb tizenkét havi növekedés lenne ebben a csoportban.

A Fitch Ratings keddi előrejelzése az amerikai gazdaságban az idén 2,2 százalékos, jövőre 3,1 százalékos, 2016-ban 3 százalékos növekedést valószínűsít. A cég az euróövezetben ugyanakkor mindössze 0,9, 1,3 és 1,5 százalékos GDP-bővülést vár erre a három évre. A ház azonban kidolgozott egy alternatív stresszhelyzeti forgatókönyvet is. Ebben egy olyan helyzetet modellez, amelyben az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a hazai makrokörnyezet - elsősorban kínálati oldalról jelentkező inflációs sokk - miatt a vártnál jóval erőteljesebb, szintén sokkszerű monetáris szigorításra kényszerülne.

A Fitch e sokkhelyzeti forgatókönyvében a Fed 2016 végéig 5 százalékra emelné alapkamatát, a tízéves amerikai kincstárjegy hozama pedig 6 százalékra szökne fel.
A hitelminősítő számítási modellje alapján e forgatókönyv megvalósulása esetén az amerikai gazdaság 2016-ban az alapeseti előrejelzésben szereplő 3 százalékos növekedés helyett 0,1 százalékkal visszaesne, és az euróövezeti növekedés is csak 1 százalékos lenne abban az évben.