Brutális. Nincs más szó arra, amiről Ray Dalio, a Bridgewater, a világ legnagyobb, közel 160 milliárd dollárt kezelő hedge fundjának alapítója ír - kezdi a feljegyzés ismertetését a Business Insider. (A kezelt vagyon meghaladja Magyarország egyéves GDP-jét - a szerk.) Dalio az amerikai gazdaság helyzetét elemzi abból kiindulva, hogy a társadalom 40-60 arányban kettészakadt.

A 40 százalékba tartozók képesek növelni jövedelmüket, vagyonukat, azaz középosztálybelinek mondhatók, míg a 60 százalék tagjai csúsznak lefelé a teljes reménytelenségbe. Ez a jelenség egyrészt arra figyelmeztet, hogy az USA gazdaságát jellemző viszonylag jó adatok csalókák, hiszen csak a 40 százalék helyzetének javulását tükrözik, másrészt a széles középosztály eltűnése kihúzza a szőnyeget a demokrácia alól, amelyet a széles, vagyonos, saját lábán álló, polgári középosztály csoportjai közötti politikai verseny lebonyolítására találtak ki.

Fájdalmas adatok

  • A hedge-fund-menedzser hosszasan listázza a kettészakadást igazoló adatokat, amelyekből néhányat kiemel az amerikai hírportál cikke is.
  • A 60 százalék aljához tartozó háztartások reáljövedelme átlagosan nem változott vagy kissé csökkent 1980 óta, miközben a 40 százalék felső régióiban lévőké nőtt.
  • A 40 százalék legjobban élő részének átlagos vagyona tízszerese a 60 százalék alsó részén élőkének. Ez a különbség 1980-ban még csak hatszoros volt.
  • A 60 százalék tagjainak csak nagyjából harmada teszi félre jövedelmének akármilyen kis részét készpénz-megtakarítás vagy pénzügyi befektetés formájában.
  • A 60 százalékhoz tartozó családoknak csak a harmada rendelkezik nyugdíj-megtakarítási számlával, amelyen átlagosan kevesebb, mint 20 ezer dollár pihen.
  • A lakosság alsó 60 százalékának körében ötödével ugrottak meg az idő előtti halálozások 2000 óta. Ennek hátterében elsősorban a drogozás terjedése, illetve az öngyilkosságok szaporodása áll. A kábítószer-élvezetre visszavezethető halálozások száma kétszeresére, az öngyilkosságok száma másfélszeresére nőtt 2000 óta.
  • A felső 40 százalékba tartozók négyszer annyit költenek oktatásra, mint az alsó 60 százalékba tartozók.
  • A felsőfokú végzettség nélküli háztartások átlagos jövedelme fele az ilyen papírral nem rendelkezők jövedelmi átlagának.
  • A felsőfokú végzettséggel nem rendelkező, középkorú fehér amerikaiak válási aránya 1980 óta 11 százalékról 23 százalékra ugrott.
  • A felsőfokú végzettséggel nem rendelkező, középkorú fehér férfiak körében az 1980-as hét százalékról 15 százalékra emelkedett azok aránya, akik nincsenek jelen a munkaerőpiacon.

Nincs rendben

Dalio mindehhez még hozzáteszi, hogy a technológiai fejlődés és a demográfiai problémák (az idős és fiatal korosztályok arányának felborulása) miatt a társadalom és a gazdaság két része közötti feszültség erősödni fog a következő öt-tíz évben.

Ennek alapján óvja az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedet, hogy készpénznek vegye a gazdaság fellendüléséről szóló adatokat, és ezek alapján szigorítsa a hitelfeltételeket, ami fékezi a növekedést. A javulás ugyanis a felső 40 százalék privilégiuma, ám a Fednek nem szabadna elfeledkeznie a vergődő alsó 60 százalékról.

(A nyitókép forrása: Pixabay.com)