Döntését Sobotka azzal indokolta, hogy nem tudja tovább vállalni kormányában Andrej Babis kormányfőhelyettest, pénzügyminisztert, a koalíciós partnerpárt ANO elnökét, akit adócsalással vádolnak és Sobotka szerint a gyanút mindeddig nem tudta eloszlatni.

A legegyszerűbb megoldás, a miniszter menesztése azért nem lenne jó megoldás, mert ez lehetővé tenné Babis számára, hogy a mártír szerepében tetszelegjen, ami fél évvel a parlamenti választás előtt árthatna a többi pártnak - magyarázta Sobotka, aki egyben a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke is. Babis megmaradása a kormányfőhelyettesi és pénzügyminiszteri tisztségében azonban számomra elfogadhatatlan. Miután a pénzügyminiszter vagyoni ügyeit a neki alárendelt adóhivatal vizsgálja, nincs semmi biztosíték arra, hogy objektív eredmény szülessen - tette hozzá.

"Kész vagyok benyújtani a köztársasági elnöknek lemondásomat, feltételezem, hogy még e héten. Szeretnék ezzel szabad kezet adni a koalíciós pártoknak, hogy tárgyalhassanak a kialakult helyzet megoldásáról" - jelentette ki Sobotka, aki három éve áll a hárompárti cseh koalíciós kormány élén. Úgy vélte: amennyiben a CSSD, az ANO és a kereszténydemokraták (KDU-CSL) megegyeznének a kormánykoalíció folytatásában, meg kellene oldani a pénzügyminiszter személyének kérdését. Babis hivatalban maradása ellentétben van az összeférhetetlenségi törvénnyel - mutatott rá a kormányfő.

Kínos

A kormányválság előjelei már a múlt héten érezhetők voltak: a Deník nevű napilap értesülései szerint Sobotka és a Cseh Szociáldemokrata Párt vizsgálatot kezdett Andrej Babis vagyonosodása miatt. A kormányfő és tanácsadói elemzést és háttéranyagot készítettek Babis meggazdagodásáról. Az eredményekről nem beszéltek, mindössze annyit közöltek, hogy kérdéseik lennének a pénzügyminiszterhez és több probléma tisztázását várnák tőle. Babis viszont azzal hárította el a megkeresést, hogy szerinte az csak egy ellene irányuló lejárató hadjárat.

Babis szerint az őt ért bírálatok alaptalanok, mert vagyonát az összeférhetetlenségi törvény módosítása után januárban egy alapítványra íratta át, az általa vezetett minisztérium pedig sikeres, amit az ország pénzügyi mutatóinak alakulása bizonyít.

Babis egyébként jelenleg a második leggazdagabb cseh állampolgár és a Forbes 2017-es listáján is szerepel, méghozzá az 564. helyen 3,4 milliárd dolláros vagyonnal.

A kormánypártoknak valóban kellemetlen Babis személye: az év elején abból volt botrány, hogy a pénzügyi tárcavezető áttolta a parlamenten az összeférhetetlenségi törvény módosítását, mely lehetővé tette volna, hogy állami és uniós támogatásokat kapjanak média- és agrárcégei. Az ellenzék a legfelsőbb bíróságnál is megtámadta a jogszabályt, a szociáldemokraták pedig jelezték, hogy nem védik meg a Lex-Babisként emlegetett priváttörvényt. Így a milliárdos végül papíron megvált a cégeitől és egy alapítványnak adta át érdekeltségeit.

Előrehozott választások lehetnek

Sobotka előrehozott parlamenti választást sem tart kizártnak. Milos Zeman cseh államfő október 20-21-re írta ki a képviselőházi választást. A felmérések szerint a választás nagy esélyese az ANO, a közvélemény-kutatások szerint ugyanis a Babis által alapított ANO párt a szavazatok 30 százalékára számíthat, míg a szociáldemokraták mindössze 20 százalékra.

Az elmúlt hónapokban a kormány általános megítélésének sem tett jót a koalíciós partnerek folytonos vitája, gyakorlatilag megbénult a törvényhozás. Ráadásul a szociáldemokraták tekintélyét aláásta, hogy a populista elnök, Milos Zéman rendre Babis és az ANO oldalára állt.