Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fitch Ratings "BBB-"-ról a befektetésre nem ajánlott, vagyis bóvlikategória felső szélére, "BB+"-ra rontotta le Portugália hosszútávú adósbesorolását, a további leminősítést valószínűsítő negatív kilátás mellett. Az indoklás szerint az ország jelentős költségvetési egyensúlytalansága, az összes szektorra kiterjedő eladósodottsága és a gyenge makrogazdasági kilátások többé nem összegyeztethetők a befektetésre ajánlott kategóriával. A hitelminősítő rontott GDP-előrejelzésén is, 2012-re 3 százalékos csökkenést valószínűsítve. A piacok nem reagáltak érdemben a bejelentésre.

Az idei, 5,9 százalékos GDP-arányos hiánycél ugyan elérhető, ám ez 1,7 százaléknak megfelelő egyszeri tételnek, a banki nyugdíjmegtakarítások állami szférába terelésének köszönhető.

A jövő évi, jelentős kiadáscsökkentéseket tartalmazó (főleg a nyugdíjkiadásokon és a közszféra bérein spóroló) költségvetést tarthatónak és reális GDP-prognózison alapulónak ítéli a Fitch, így szerinte tartható a 4,5 százalékos hiánydél. A megcsúszás kockázata ugyanakkor mégis nagy lehet, amennyiben rosszabbodnak a makrogazdasági körülmények vagy mégsem tudják kordában tartani a kiadási oldalt.

A Moody's már júliusban bóvlikategóriába sorolta a portugál adósságot, négy fokozattal rontva az osztályzaton. A Fitch ehhez képest elaprózta, hiszen áprilisban már leminősítette egyszer Portugáliát.