A következő, negyedik fordulót az eredeti tervek szerint jövő hétfőn tartották volna - írja az MTI.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője azonban keddi tájékoztatóján úgy fogalmazott: a két fél egyetértésre jutott abban, hogy ha több időt fordítanak konzultációkra, az a tárgyalóküldöttségeknek kellő rugalmasságot biztosít ahhoz, hogy a szeptemberi fordulón haladást lehessen elérni.

A Downing Street szóvivőjének rövid keddi bejelentéséből hivatalosan nem derült ki, hogy vita lenne London és Brüsszel között a tárgyalások menetének sebességéről, de David Davis, a brexit-folyamat irányítására létrehozott brit minisztérium vezetője az előző forduló után nyilvánosan komoly panaszokat fogalmazott meg.

Davis, aki a múlt héten tájékoztatta a londoni alsóházat az Európai Bizottság tárgyalásvezetőjével, Michel Barnier-val tartott előző tárgyalási fordulóról, parlamenti beszámolójában azt mondta: az a forduló is nyilvánvalóvá tette, hogy a brit kormány "sokkal rugalmasabb és gyakorlatiasabb" hozzáállást tanúsít, mint az EU.

Hozzátette: a további tárgyalási fordulókon a jelenleginél több rugalmasságot fog kérni az EU-tól.

Davis példaként említette, hogy az unió egyelőre nem tervezi az EU-országokban élő brit állampolgárok jelenlegi szavazati jogának fenntartását, jóllehet London egyértelművé tette, hogy biztosítani kívánja a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok részvételi és szavazati jogosultságait a brit helyhatósági választásokon.

A brit Brexit-miniszter múlt heti parlamenti beszámolója szerint jelentősek a nézetkülönbségek London és Brüsszel között abban a kérdésben is, hogy Nagy-Britanniának milyen további fizetési kötelezettségei lesznek EU-tagsága megszűnése után.
Davis kijelentette: a brit kormány igen alaposan megvizsgálja az EU által előterjesztendő követeléseket, de a két fél egyelőre "nagyon eltérő jogi állásponton van" abban a kérdésben, hogy "ki kinek mennyivel tartozik".

Alsóházi beszámolójában a brexit-ügyi miniszter azt mondta: érzése szerint az EU megpróbálja a szűk tárgyalási időkeretet arra felhasználni, hogy a brit kormányt "belehajszolja" egy megállapodás elfogadásába a kilépés pénzügyi és egyéb feltételrendszeréről - írta az MTI. Hozzátette: arra számít, hogy a pénzügyi kötelezettségekről folyó vita végigkíséri az egész tárgyalási folyamatot.