Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lap szerdai száma szerint júliusban 4,7 milliárd fonttal (1707 milliárd forinttal) csökkent a brit befektetési alapokban elhelyezett összeg a júniusi hárommilliárdos kivonás után. Európa más részeiben viszont nőtt a befektetési kedv: összességében 15,8 milliárd euróval bővültek a befektetési alapok, ami a második legmagasabb havi érték ebben az évben.

Az adatokat szolgáltató Morningstar tanácsadó cég szakértője szerint jelentősen nőttek az eladások júliusban, az ügyfelek elsősorban részvényalapokat adtak el, a pénzt pedig pénzpiaci alapokba helyezték. Ali Masarwah szerint a kockázatok megjelenése esetén jellemző, hogy növekszik a pénzpiaci alapok iránti érdeklődés, a befektetők lényegében készpénzre váltanak. Júliusban 470 millió font áramlott a brit pénzpiaci alapokba. Ennél nagyobb érdeklődés csak a fix kamatozású megtakarítások iránt mutatkozott, 759 millió fontot helyeztek el ilyen jellegű alapokba.

Az alapkezelők csaknem kétharmada jelzett kivonásokat a brit alapokból júliusban. A legnagyobb veszteséget a Columbia Threadneedle szenvedte el, 662 millió fontot vontak ki brit portfólióiból. Mindössze néhány olyan cég volt, amelyet nem érintett a pánik, és legalább 90 millió fonttal növelni tudta a beáramló befektetéseket.

Szakértők szerint ugyanakkor javult a bizalom, és július második, valamint augusztus első felében hasonló volt a befektetési kedv, mint 2015. azonos időszakában. Ez arra utal, hogy a június 23-i népszavazást követő héten és július első tíz napjában volt a legnagyobb az ijedtség a politikai bizonytalanság és a gazdaság kilátásaival kapcsolatos aggodalmak miatt, azóta viszont "csaknem minden visszatért a rendes kerékvágásba".