A britek nehezen győzik meg a világot arról, hogy Michael Bloomberg milliárdos üzletember, pénzügyi szakember tévedett, amikor azt mondta, hogy a brexit a legostobább döntés, amelyet egy ország valaha is hozott. Akármennyire igyekszik Theresa May kormánya, gyakran futnak bele olyan bakikba, elszólásokba, amelyek alapján még a kormányzó toryk képviselői is úgy érzik, hogy felkészületlen emberek vezetik az Európai Unióból való kilépési tárgyalásokat.

Újabb példa az ilyen tévedésekre David Davis brexit-ügyi miniszter pénteki válasza, amelyet alsóházi képviselőknek adott, amikor arról kérdezték, mi lesz, ha a kormány kifut az időből, nem sikerül megállapodnia az EU-val a kilépési feltételekről és külön tárgyalásokra lesz szükség. A tárcavezető ugyanis erre azt mondta, hogy van egy elég jó forgatókönyvük, mert jól ismerik az egyes tagállamokat és azok gazdasági érdekeit.

"Nem a tárgyalásokkal foglalkoznak az idejük nagy részében. Pillanatnyilag se Németországnak, se Ausztriának, se Hollandiának, se Csehszlovákiának nincs kormánya. Szóval az egyezkedés nem annyira fontos nekik" - idézi az Euronews Davist.

Bár lehet, hogy az országok gazdasági érdekeivel tisztában vannak, csak abból kettő nem is létezik. Csehszlovákia adja magát, hisz ez 1992. december 31. óta nem létezik. A másik pedig Hollandia, amely angol neve a The Netherlands, a Davis által használt "Holland" kifejezést az államra még a köznyelvben se nagyon használják.

Valószínűleg tudtán kívül, de Davis a kijelentésével alátámasztott egy magyar regényben is felbukkanó sztereotípiát. Szerb Antal Pendragon legenda című művében hangzik el ugyanis a következő párbeszéd a főszereplő Bátky János és George Maloney között:

"- És hol laknak azok a magyarok?

- Magyarországban. Ausztria, Románia, Csehszlovákia és Jugoszlávia közt.

- Ugyan, kérem... Ezeket az országokat Shakespeare találta ki."