Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

John Cridland kijelentette, hogy az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgás mellett szóló üzleti érvek elvesznek a bevándorlásellenes nézetek hangzavarában, az üzleti élet hangját "meglehetősen furcsa módon" nem hallani az erről folyó vitában. Hozzátette: nem tud olyan CBI-tagvállalatról, amelyik ne függne valamilyen módon az EU egységes munkapiacától.

A CBI vezetője szerint a skót függetlenségről szeptemberben tartott népszavazás tapasztalataiból fontos tanulságokat kell levonni az Európai Unióról folyó vitában. A brit vállalati szféra ugyanis a skóciai népszavazási kampány célegyenesében szólalt csak meg, nem sokkal a voksolás előtt kezdte hangsúlyozni Skócia esetleges elszakadásának várható életszínvonalbeli következményeit és a családokra háruló anyagi terheket. John Cridland szerint az EU-vitában a brit üzleti szektornak idejekorán "mozgósítania" kell.

A CBI nemrégiben összeállított egy elemzést, amely szerint Nagy-Britannia EU-tagsága minden brit háztartás számára évi átlagban 3 ezer font (csaknem 1,2 millió forint) anyagi előnnyel jár. Más számítások szerint a brit költségvetés is jól jár az európai uniós társállamokból érkező munkavállalókkal.

Az egyik neves londoni egyetem, a University College London (UCL) kutatói e héten ismertetett tanulmányukban kimutatták, hogy a külföldi EU-munkavállalók 2001 és 2011 között nettó több mint 20 milliárd fonttal (csaknem 8 ezer milliárd forinttal) járultak hozzá a brit közfinanszírozási rendszer bevételeihez. Mindemellett olyan mennyiségű és minőségű produktív szaktudást hoztak magukkal, amelynek oktatási költsége 6,8 milliárd fontjába került volna Nagy-Britanniának.

A tanulmány szerzői kimutatták azt is, hogy a vizsgált évtizedben a 15 régebbi EU-tagállamból érkezők 64 százalékkal, az Európai Unióba 2004 óta felvett közép- és kelet-európai országok munkavállalói 12 százalékkal több adót fizettek be a brit költségvetésbe, mint amennyit onnan szociális ellátás formájában igénybe vettek.

Az EU-bevándorlás mára a brit belpolitika első számú vitatémájává vált, és az uniós társállamokból - főleg a közép- és kelet-európai EU-tagországokból - érkező munkavállalók nagy száma a legfőbb hivatkozási alapja az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgás korlátok közé szorítását szorgalmazó kormányzati megnyilvánulásoknak. David Cameron brit miniszterelnök az elmúlt hetekben többször is kijelentette, hogy a brit kormány álláspontja szerint nem lehet feltételek nélküli jognak tekinteni az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgást. Cameron a minap azt mondta, hogy a bevándorlás szigorításának kérdésében nem fogad el nemleges választ Brüsszeltől.