Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szezonális kiigazítással 3,6 (anélkül 3,9) százalékkal nőtt tavaly a lengyel GDP, ezzel a harmadik leggyorsabb az unióban. Az eredményt az utolsó negyedévi dobta meg, ami a piaci elemzők várta 3,8 helyett 3,9 százalékos volt.  A bruttó hazai termék bővülése tavaly négy éve a legjobb volt, ennél csak 2011 végén volt magasabb, amikor 5,3 százalékot ért el.

A központi statisztikai hivatal részletes jelentésére még két hetet kell várni, de a Gazeta Wyborzca tudni véli, hogy az eredményben meghatározó szerepet játszott a lakossági fogyasztás kitartó, 3,1 százalékos emelkedése. A munkaerő-piaci helyzet ugyanis tartósan javul, emellett emelkednek a beruházások, amibe az időjárás is besegített - az enyhe időjárás kedvezett az építőiparnak.

Meglehetősen bizonytalanok az idén várható eredményeket illetően a szakemberek az új kormány gazdaságpolitikai tervei miatt. Ezek egyrészt hozzájárulnának a lakossági fogyasztás bővüléséhez, másrészt a kereskedelem és a bankok pénzének megcsapolása negatívan hathat vissza.