A roma gyerekek iskolai szegregációja miatt kötelezettségszegési eljárást indíthat Magyarország ellen az Európai Bizottság - jelentette a Népszabadság. A döntéshez a testület többségének támogatása kell, és ez megvan: a biztosok túlnyomó többsége egyetért az eljárással. A szigorú fellépés alapja egy 2015 óta folyó vizsgálat.

Ennek alapján a bizottság tudomására jutott, hogy a nyíregyházi Huszár-telepen működő iskolában szegregált oktatás folyik és ismerik a Kúria ítéletét, amely jóvá hagyta ezt a gyakorlatot. Az uniós vizsgálat során azt tapasztalták, hogy az oktatási intézmények fenntartói mindent elkövetnek a roma gyerekek kiszorításáért az iskoláikból. Brüsszel kifogásolja azt is, hogy a magyar állam nem szankcionálja az egyértelmű diszkriminációt.

Ha az eljárás elindul, Magyarország csak a harmadik lesz a sorban, amely ellen ilyen ügyben így lép fel a bizottság. Csehország és Szlovákia már terítékre került. Az unió Alapjogi Ügynöksége emellett Görögországban talált kirívó példákat a romák iskolai szegregációjára és Olaszország is górcső alá került, miután elkülönített táborokban helyezett el roma családokat.