Margaritisz Szkínász, a bizottság szóvivője közölte, Pierre Moscovici gazdasági biztos kedden délután "tájékoztatta" Görögország képviselőit, hogy a legutóbbi görög felvetések nem tükrözik mindazt, amelyben Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a múlt hét szerdán Brüsszelben megállapodott. A görög javaslatok nem mutatnak abba az irányba sem, amelyről a gazdasági biztos Nikosz Pappasz államminiszterrel és Euklidesz Cakalotosz külügyminiszter-helyettessel, a görög tárgyalódelegáció vezetőjével tárgyalt hétfőn.

"A munka szakértői szinten folytatódik, hogy megpróbálják áthidalni a nézetkülönbségeket, és megteremtsék a feltételeket a 19 euróövezeti tagállam egyhangú megállapodásához" - mondta a szóvivő, hangsúlyozva, hogy a labda egyértelműen Görögország térfelén pattog.

Ha Görögország nem tud megállapodni a nemzetközi hitelezőkkel, nem juthat hozzá a második mentőcsomagból fennmaradt utolsó, 7,2 milliárd eurós részlethez, amely pedig létfontosságú lenne a fizetésképtelenség elkerülésére.

Alekszisz Ciprasz szerda délután Brüsszelben megbeszélést tart Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, az azonban nem biztos, hogy a korábbi terveknek megfelelően Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel is találkozik. Az uniós országok vezetői abból az alkalomból gyűlnek össze Brüsszelben, hogy szerdán kezdődik az Európai Unió, valamint a Latin-Amerikai és Karibi Államok Közössége kétnapos csúcstalálkozója.

Egy francia forrás délelőtt jelezte, hogy egyelőre nincs beütemezve tanácskozás Ciprasszal, de ez még változhat a helyszínen. Christiane Wirtz német kormányszóvivő annyit mondott, hogy a kancellár nem tervez külön egyeztetést görög kollégájával, de ha Alekszisz Ciprasz találkozót kér, hajlandó eleget tenni ennek. Wirtz egyúttal visszautasította azokat a felvetéseket, miszerint Angela Merkel és pénzügyminisztere, Wolfgang Schäuble nem ért egyet a görög válság kezelésében, hangsúlyozva, hogy a kancellár és a pénzügyminiszter szorosan együttműködik és bízik egymásban.

Egy névtelenül nyilatkozó uniós tisztségviselő úgy fogalmazott, hogy a görögök által átadott háromoldalas javaslat hiányos, mert nincs benne szó például a nyugdíjrendszer és a munkaerőpiac reformjáról. Jelezte, hogy ha nem lesz előrelépés, az Európai Bizottság elnöke nem tart külön megbeszélést Ciprasszal.

A jelek szerint Görögország nem akar aláírni megállapodást a hitelezőkkel, ha az nem tartalmaz kötelezettségvállalást a görög adósságszolgálat könnyítésére. A nemzetközi hitelezők - az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap - viszont csak azután hajlandó tárgyalni a görög adósság átütemezéséről, ha aláírják a megállapodást és az abban foglaltakat végrehajtja Görögország.