Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az unió jelenlegi célja az, hogy 2020-ra húsz százalékkal csökkenjen az energiafelhasználás 2010-hez képest, vagyis ennyivel hatékonyabb energiafelhasználással legyen képes működni az Európai Unió. Brüsszel szerint a 10 évvel későbbi, tíz százalékponttal magasabb cél is elérhető, miután az épületek most nagyjából fele annyi energiát használnak fel, mint a nyolcvanas években, 2001 óta pedig az ipar energiaigénye is 19 százalékkal mérséklődött.

Az Európai Bizottság álláspontja következetesen az, hogy a legolcsóbb energia az, amelyet nem használunk fel. Ha a 2020-ra kitűzött cél teljesül, az a bizottság szerint éves szinten 100 milliárd euró megtakarítást jelent majd az évtized végén, ami háztartásonként mintegy 465 euróval (mintegy 143 ezer forint) csökkentheti az energiaszámlákat.

A bizottság közleménye megjegyzi: a legfrissebb előrejelzések szerint a 20 százalékos célból 18-19 százalékot sikerülhet teljesíteni, de a kitűzött célszám is elérhető volna, ha minden tagállam maradéktalanul végrehajtaná a már elfogadott uniós jogszabályokat. Éppen ezért Brüsszel a 2020-as cél teljesítése érdekében további jogszabályalkotást nem tervez.

A hatékonyabb energiafelhasználás az Európai Bizottság szerint az EU energiafüggőségét is csökkenthetné; a számítások szerint minden egy százalék energiamegtakarítás 2,6 százalékkal csökkentheti az európai országok földgázimportját. Emellett a brüsszeli testület olyan "járulékos hasznokkal" is számol, mint például az, hogy az energiatakarékos épületekben élő emberek általános életminősége is javul, jobb nyílászárók például jobb levegőt és csökkenő zajártalmat is eredményezhetnek. Emellett az energiatakarékosság növelése, a terv megvalósítása munkahelyeket is teremthet a bizottság szerint.

Az Európai Bizottság azt is közölte: az energiafelhasználás hatékonyabbá tétele terén elért eredményeket 2017-ben értékeli majd.