Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német napilap információja szerint az Európai Bizottság azt akarja, hogy legkésőbb 2025-ig az euró legyen mind a 27 uniós tagállam valutája. A közös európai pénz kérdésében illetékes biztos, Valdis Dombrovskis cáfolta a hírt - tudósított a gazeta.pl.

A lapértesülés szerint a terv abból indul ki, hogy a brexit után a font távozik az európai gazdasági közösségből, így nem marad számottevő versenyképes valuta a kontinensen. Ha 2025-ig megtörténne az övezeten kívüli EU-országok belépése, akkor le lehetne zárni a közös európai valuta kérdését és persze még keményebben pénzügyi fegyelemre lehetne szorítani az uniós kormányokat.

Az információt európai parlamenti képviselők szivárogtatták ki a FAZ-nak. A politikusok egy olyan értekezleten vettek részt, amelyen az euró jövőjét ismertető bizottsági dokumentumot tekinthették át. Dombrovskis a 2025-ös dátumot cáfolta, sajtókonferenciáján azt mondta, hogy nincs határideje az euróhasználat általános elterjesztésének.

A FAZ emlékeztet arra, hogy Dánia vagy Svédország kivételt kapott az euró bevezetésére alól. Svédország annak ellenére nem lépett be az övezetbe, hogy régóta teljesíti a feltételeket. További hat államban nincs euró, azaz Lengyelországban, Magyarországon, Csehországban, Horvátországban, Romániában és Bulgáriában. Ezek a tagállamok nem teljesítik a konvergencia minden feltételét. A magyaroknál és lengyeleknél a politikai helyzet sem kedvez az euró bevezetésének, és Csehországban is éles vita alakulna ki erről.