Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A rendőrség a légikikötő biztonsági kameráinak felvételei alapján három sötét hajú fiatalembert keresett. Közülük ketten öngyilkos merényletet hajtottak végre, harmadik társuk azonban pánikba eshetett, és végül nem robbantotta fel a nála lévő pokolgépet, hanem elmenekült.

Az RTBF belga közszolgálati tévéadó friss értesülései szerint az öngyilkos robbantásokért egy testvérpár felelős, a már korábban is körözött Khalid és Ibrahim el-Bakraoui. A csatorna névtelen forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy két brüsszeli lakosról van szó, akiket a rendőrség különböző bűncselekmények miatt már korábban is ismert. A testvérpár egyik tagja bérelte ki hamis papírokkal a belga főváros Forest nevű negyedében azt a lakást, amely feltehetőleg a novemberi párizsi terrortámadások főszervezője, az előző pénteken elfogott Salah Abdeslam rejtekhelyéül szolgált az utóbbi hónapokban. Sajtóhírek szerint ők voltak azok, akik a házkutatásnak indult múlt heti rendőrségi akció során rálőttek a nyomozókra, majd sikerrel elmenekültek a háztetőkön keresztül.

Azonosították a harmadik személyt is

A harmadik, még szökésben lévő merénylőt Najim Laachraouiként azonosították a La Derniere Heure híradása szerint. Róla nemrégiben azt közölte a belga államügyészség, hogy tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba, majd segítette a párizsi öngyilkos merényletek előkészítését.

A 24 éves Najim Laachraoui a hatóságok szerint 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam nevű dzsihadista csoporthoz Szíriában, majd a menekülthullámot kihasználva tért vissza illegálisan Belgiumba.

Az államügyészség korábbi nyilatkozata szerint a gyanúsított egyike azoknak, akiket a pénteken elfogott Salah Abdeslam bérelt autóval Magyarországról Belgiumba szállított. Autójukat szeptember kilencedikén ellenőrizték az osztrák-magyar határnál, ahol - mint később kiderült - az utasok hamis személyazonosító okmányt mutattak fel.

A DNS-vizsgálatok eredménye szerint a Najim Laachraouiként azonosított fiatalember hamis iratokkal, Soufiane Kayal néven bérelte azt a házat a belgiumi Auvelais-ben, amelyet utóbb a hatóságok átkutattak, azt gyanítva, hogy ott készülhettek a párizsi merényleteknél használt öngyilkos robbanószerkezetek.

A nyomozás részleteit ismerő források szerint a férfi DNS-ét a Párizsban használt robbanószerkezetek maradványain is megtalálták. A rendőrségi beszámolók szerint az ő DNS-ét azonosították a Brüsszel Schaerbeek negyedében bérelt lakásban is, ahol a Párizsban felhasznált robbanóöveket készítették a november 13-i merényletek elkövetőinek.

A nyomozók feltételezik, hogy a párizsi terrortámadások éjszakáján Belgiumban tartózkodó Laachraoui lehetett az egyik címzettje azoknak az sms-eknek, amelyeket az elkövetők közvetlenül az öngyilkos merényletek előtt küldtek eddig ismeretlen társaiknak.

A két helyszínen végrehajtott keddi brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint legalább harmincegy ember vesztette életét, és több mint kétszázan sebesültek meg.

A metróban robbantó merénylők is ott lehettek a brüsszeli repülőtéren

Rendőrségi forrásokra hivatkozva a La Derniére Heure című belga napilap szerdán azt írta: a brüsszeli metróban robbantó öngyilkos merénylőkből álló csoport is ott lehetett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren. A belga rendőrség azonosította azt a két autót, amelyek együtt érkeztek a merénylőket szállító taxival - írja az újság.

Közvetlenül a brüsszeli repülőtéri robbantás előtt egy Renault Clio és egy fekete Audi S4 típusú autó is a repülőtér parkolójába érkezett. A beszámolók szerint ezekben három vagy négy ember ülhetett, akik ki sem szálltak az autóból, hanem érkezésük után nem sokkal visszaindultak Brüsszelbe.

Rendőrségi források szerint mindkét autó egy 22 éves, török származású limburgi fiatalember tulajdonában van, aki már egy éve a hatóságok látókörében van terrorista csoportban való részvétel gyanújával. A férfi az elmúlt évben Szaúd-Arábiában járt, ahová másik három, egy 22, 25 és 26 éves limburgi fiatalember, és egy 33 éves marokkói származású, antwerpeni férfi kísérte el. A két autót azonosították korábban a német-belga, a belga-luxemburgi és a belga-francia határokon is.

A lap értesülései szerint egy kukában számítógépet talált a belga köztisztasági vállalat, amelyet átadott a rendőrségnek. A hatóságok a laptopot "fontos" eszköznek minősítették, amelytől azt remélik, hogy értékes dokumentumokat vagy az Iszlám Állam terrorszervezettel folytatott levelezést találnak rajta. Emellett a Brüsszelben rejtőző nemzetközi terrorista sejtek újabb szálait is segíthet felgöngyölíteni - írta a napilap.

Nem sikerült minden előkészített robbanóanyagot a repülőtérre szállítaniuk a merénylőknek - írta rendőrségi forrásra hivatkozva a La Derniére Heure. A taxitársaság tájékoztatása szerint a rendelést felvevő diszpécser nem értette jól a három fő és csomagjainak elszállítására szóló rendelést, ezért az elkövetők kérése ellenére nem kisteherautó, hanem egy kisebb autó érkezett. A taxis elmondása szerint nem is fért be minden csomag az autóba.

A napilap tudni véli, hogy a merényleteket követő nyomozás folyamán, a brüsszeli Schaerbeek negyed lakásában talált nagy erejű bomba lehetett az elkövetők negyedik pokolgépe.

Németországban terrorgyanú miatt őrizetbe vettek három embert

Terrorgyanú miatt őrizetbe vettek három koszovói állampolgárt Bajorországban - jelentette szerdán a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió. A bajor tartományi bűnügyi hivatal megerősítette azokat a sajtóbeszámolókat, amelyek szerint még kedd kora reggel München és Salzburg között az autópályán megállítottak egy Belgiumban forgalomba helyezett gépkocsit, és állam elleni súlyos bűncselekmény előkészítésének gyanúja miatt eljárást indítottak annak utasai ellen. A nyomozás első megállapításai szerint az ügy nincs összefüggésben a keddi brüsszeli terrortámadásokkal, de nem lehet teljesen kizárni a kapcsolatot.

Az esetről szóló sajtójelentések szerint az autóban három koszovói férfi utazott, 36 és 46 év közöttiek. Azt állították, hogy egy belga építési vállalkozásnak dolgoznak. Ezzel magyarázták, hogy építési tervek vannak náluk. A kocsiban találtak 10 ezer euró készpénzt is, erről azt mondták, hogy szerszámok és egy autó beszerzését tervezték.

A két testvér és kísérőjük autóját egy névtelen bejelentés alapján állították meg. Állításaikat még nem tudták ellenőrizni, de azt már megállapították, hogy az egyik testvér ellen letartóztatási parancs van érvényben, mert eltűnt a hatóságok elől, hogy megakadályozza a menedékjogi kérelme elutasítása után elrendelt hazatoloncolását.