Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jövő hónapban esedékes napfogyatkozás kiütheti Európa áramellátását, mivel olyan sok országban nőtt meg a napenergia részaránya az elektromos energia termelésében, hogy a nappali sötétség súlyos zavarokat okozhat - írja a Financial Times energiaszolgáltatók figyelmeztetését idézve. Nem lehet kizárni, hogy komoly áramkimaradások lesznek - közölte az elektromos hálózatok üzemeltetőinek szervezete, az European Network of Transmission System Operators for Electricity.

A napfogyatkozás precedens nélküli tesztje lesz az európai elektromos rendszernek. Közvetve vagy közvetlenül Európa minden része érintett, ám az olyan országokban, mint Németország vagy Olaszország, amelyek nagyon komolyan támaszkodnak a napenergiára, különösen nagy a kockázat - folytatatódik a szakértő szervezet közleménye.

Nagy rakás Paks

Az iparág szervezeteinek szakértői hónapok óta igyekeznek felkészíteni a kontinens egymással keresztbe-kasul összekötött elektromos hálózatát a közelgő sokkra, amely közép-európai idő szerint március 20-án 8 óra 40 és 12 óra 50 között éri az áramtermelést. Az elektromos rendszerek üzemeltetői telefonos távkonferencia segítségével fogják tartani a kapcsolatot egymással a kritikus időszakban.

A probléma nagyságát mutatja, hogy nagyjából 35 ezer megawatt napenergia-termelő kapacitás (a paksi atomerőmű áramtermelési képességének több mint 17-szerese) esik ki fokozatosan az áramtermelésből, majd tér vissza ugyanígy a rendszerbe. (Az utóbbi is okozhat gondokat.)

Mindez két óra alatt történik meg, egy szokásos munkanapon, úgy, hogy a normál naplementéknél sokkal gyorsabban zajlik le a váltás a napfényről a sötétségre és vissza. Ezt kell lekövetniük a cégeknek szén-, gáz- és más hagyományos erőművek be- és kikapcsolásával, ami szakértők szerint komoly kihívást jelent az áramszolgáltatás irányítóinak.

Ugrásszerű növekedés

A napenergia terjedésének nagy lökést adott, hogy az EU 2020-ra 20 százalékra akarja emelni az alternatív energiaforrások szerepét Európa áramellátásában. Számos ország kormánya jelentős kedvezményekkel segíti a napelemek telepítését. Németország áramtermelésének több negyede ma már alternatív forrásokra támaszkodik.

Európában a napenergia az áramtermelés 0,1 százalékát adta 2002-ben, míg ma 10,5 százalék az aránya. Ez az óriási változás, a természetes napsütés gazdasági jelentőségének megugrása áll a hátterében annak, hogy a napfogyatkozás korábban nem tapasztalt veszéllyel jár.