Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Európa több részén 60-65 éve nem látott brutális hideget okozott, hogy egy a Lengyelország keleti része, illetve Fekete-tenger felül induló légörvény találkozva az Oroszország északnyugati része fölött lévő magas nyomású légtömeggel kipasszírozta Szibériából a hideget dél és nyugat felé. A rendkívüli hideg miatt Ukrajnában 43-an, Lengyelországban 23-an, Romániában 13-an, Bulgáriában öten haltak meg eddig - jelentette a Bloomberg.

Franciaországban holnapra a sokéves átlagtól több mint 11 Celsius-fokkal elmaradó hőmérsékletet várnak, Magyarországon a héten mínusz 15 fokos fagyot is mértek napközben. Francia meteorológusok szerint a Szibériából áramló hideg a hétvégén éri el csúcsát. A dermesztő áradat egészen Marokkóig eljut.

Kelet-Európának annyi

Oroszország egyik legnagyobb búzatermő területén, Rosztovtól délre mínusz 25 fokos fagyot mértek a héten, nem csoda, hogy a gabona jegyzése márciusi szállításra 1,4 százalékkal, 6,75 dollár/bushelre nőtt a chicagói árutőzsdén. Szeptember óta ez a legmagasabb ár a legaktívabb határidők összehasonlításában.

A Fekete-tenger a parttól mért 100 méteres távolságig befagyott, Romániában már január végén utakat zártak el a hóviharok, és 13 városban, illetve faluban akadozott az áramellátás. A bukaresti kormány kénytelen volt 20 százalékkal növelni az ország gázimportját. Isztambulból egyetlen repülőgép sem szállt fel tegnap, mivel a repülőterek dolgozói nem tudtak megbirkózni a kifutópályákat elárasztó hóval. A város néhány főútvonala járhatatlanná vált és a törökországi havazásoknak még nincs vége.

Egekben a gázfogyasztás

Varsóban tegnap 18 fokos fagyot mértek és mára mínusz 21 Celsius-fokot jósolnak. A Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo SA (PGNiG), az ország legnagyobb gázszolgáltatója csökkentette egyes ipari fogyasztók ellátását, a vezetékhálózatot üzemeltető Gaz-System SA pedig arra kérte a kormányt, hogy szabadítsa fel a gáztartalékok egy részét, mivel az ellátórendszer nem tud lépést tartani a fogyasztás növekedésével.

A rendkívüli fagy miatt napi 65 millió köbméterre ugrott a gázfelhasználás az országban - jelentette a PGNiG. Ez több mint 40 százalékkal haladja meg az átlagos decemberi fogyasztást. Szakértők arra számítanak, hogy a következő napokban a napi 70 millió köbmétert is elérik.

Megrázó áramdrágulás

Csehországban akadozott a vasúti közlekedés, mivel a fagy károsította a síneket, a Luka Koper d.d. hajózási társaság hajói az erős szél miatt felfüggesztették Szlovénia egyetlen hajókikötőjének használatát. Németországban, Európa legnagyobb árampiacán november vége óta nem látott magasságba drágult az elektromos energia. A 14 százalékos emelkedést követően 60,50 eurót kellett fizetni egy megawattóra fogyasztásért.

Olaszországban és Franciaországban az eddig szokatlanul száraz és langyos telet váltotta fel a szibériai hideg. Néhány itáliai városban iskolaszünetet rendeltek el és korlátozták a teherautó-forgalmat. A Parma-Juventus focimeccs a havazás miatt elmaradt és hasonló sors vár legalább további két találkozóra. Franciaországban, Európa második legnagyobb árampiacán 29 százalékkal, 73 euró/megawattórára ugrott az elektromos energia ára, mára rekordfogyasztást várnak.

A Gazprom a helyén van

Az OAO Gazprom orosz gázszolgáltató monopólium közölte, hogy növeli Európába irányuló szállításait. A bővítéshez a föld alatti gáztározókban lévő tartalékokat használják fel. A cég minden vállalását teljesíteni fogja európai partnereivel szemben - ígéri a vállalat vezetősége. A kontinens gázszükséglete negyedét szerzi be Oroszországból a Gazprom közvetítésével.