Hiába szeretnék az ukránok, nem rossz április 1-jei tréfa a Gazprom orosz gázipari monopólium részéről, hogy a hónap elejétől 40 százalékkal megemelte az Ukrajnába exportált energiahordozó árát - jelentette a Moscow Times. A vevőnek - a korábban közöltek szerint - a második negyedév első napjától kezdve ezer köbméterenként 385,5 dollárt kell fizetnie a földgázért. Vlagyimir Putyin orosz államfő és a hatalomból februárban eltávolított ukrán kollégája, Viktor Janukovics decemberi megállapodása értelmében Oroszország akkor még jelentősen mérsékelte a gáz árát.

Ennek megfelelően január és március között 268,5 dollárt fizettek az ukránok 1000 köbméterenként. Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója azzal indokolta a mostani emelést, hogy az vásárló 1,7 milliárd dollár értékű gáz árával tartozik cégének. Emellett azt is figyelembe vették, hogy a korábbi megállapodásokkal összhangban tíz százalékkal nőtt az Ukrajnán át Európába szállított orosz gáz után fizetendő tranzit díj.

Az orosz fél arra is hivatkozhat, hogy a decemberi megállapodás értelmében a kedvezményt negyedévenként felülvizsgálhatják. A múlt év nagy részében egyébként több mint 400 dollárt kellett fizetniük az ukránoknak az orosz gáz 1000 köbméteréért. Kijevi illetékesek most azt mondták, hogy 386-387 dolláros árra számítottak. Az új ukrán gázár érezhetően felülmúlja az európai országoknak szállított orosz energiahordozó 370 dollár/1000 köbméteres átlagárát. Ukrajna olaj- és gázszükséglete több mint felét szerzi be Oroszországtól.