Jorgovanka Tabakovics, a szerb jegybank új elnöke közölte, hogy idén év végére az infláció eléri a 12 százalékot, és várhatóan tovább emelkedik a jövő év közepéig. Mint a külföldi befektetők tanácsa által készített Fehér Könyv bemutatóján elmondta, ezt a központi bank nem tudja igazán befolyásolni, elsősorban a vállalatok egymás közti, csak papíron folytatott pénzforgalma és a pénzügyi fegyelem hiánya miatt. A kormány ezeket a jelenségeket új törvények meghozatalával kívánja visszaszorítani. A bank eredményei közé sorolta, hogy a megszorító monetáris politikának, a vállalati hitelek támogatásának, a banki tartalékok szabályozásának és a pénzáramlás ellenőrzésének köszönhetően végre stabilizálódott a szerb valuta árfolyama, és a továbbiakban nem is engedik meg annak heves változásait. Hangsúlyozta: itt az ideje, hogy a bankok a reálgazdaság finanszírozása felé forduljanak, mivel ez haszonszerzésük és a fejlődés egyetlen garanciája - írta a Balkans.com.

A belgrádi statisztikai hivatal jelentése szerint az aszály okozta károk miatt szeptemberben az infláció 2,3 százalékot, az éves pénzromlás pedig már 10,3 százalékot ért el. A szárazság csaknem felére vetette vissza a kukoricatermést, és olyan súlyos károkat okozott a napraforgó-, a cukorrépa- és a szójatermésben, hogy a kormány kénytelen volt korlátozni ezek exportját. Ebben a helyzetben drágult a takarmány, a húsok, a tej és a tejtermékek. Az élelmiszerárak folyamatos emelkedése különösen nehéz helyzetbe hozta a 28 százalékot kitevő munkanélkülieket.

A növekvő infláció és államadósság, ami év végére eléri a GDP 60 százalékát, arra késztették a jegybankot, hogy idei gazdasági növekedési prognózisát a korábbi -0,5-ről -1,5 százalékra rontsa. Ugyanakkor jövőre már 3 százalékos gazdasági növekedést várnak, amit az elemzők túlzottan optimistának tartanak.

A befektetők bizalmának visszaszerzése érdekében az új kormánynak meg kellene állapodnia a Nemzetközi Valutaalappal, amely februárban befagyasztotta 1 milliárd eurós hitelcsomagját. Az ennek feltételéül szabott lépéseket - a jegybank függetlenségének visszaállítását és a kiadások csökkentését - azonban a szocialista-nacionalista kormány nem hajlandó megtenni, inkább Oroszországtól és Kínától vár segítséget, valamint a múlt hónapban 1 milliárd euró értékben bocsátott ki kötvényeket - írta a Reuters.