Egy texasi kutatócsoport  pontos számok híján megkísérelte megbecsülni, milyen gyakran születik téves diganózis az amerikai ambulanciákon. Eredményeiket ebben hónapban publikálják a British Medical Journalban.

A betegbiztonság javítására tett erőfeszítések főként a kórházi ellátásra koncentrálódnak, beleértve a Barack Obama által bevezetett megfizethető egészségügyi ellátást is, noha a legtöbb diagnózis az ambuláns klinikákon születik - hívják fel a figyelmet a tanulmány készítői.  A kórházon kívüli megjelenések hatalmas száma miatt ez nagy sérülékenységet is jelent, s cselekvésre késztet - mondta az elemzést készítők egyik szerzője, egy betegbiztonság-kutató szakértő a Reutersnek.

A kérdés megvizsgálásához a kutatók három korábbi tanulmány adataiból egy háromezres mintát állítottak elő, és megállapították, hogy 5 százalékos a téves diagnózisok aránya, ami az ambuláns ellátást kapott felnőtt korú amerikai lakosokra vetítve 12 millió félrediagnosztizált esetet jelent.

A kutatók úgy vélik, hogy a hibás adatok és nyilvántartások okán ez a szám még magasabb lehet. Egy korábbi elemzés azt sugallja, hogy a rossz diagnózisok sok esetben vezethettek késlekedéshez a rákos betegségek kezelésénél, vagy épp ellenkezőleg, szükségtelen terápiáknak tették ki a beteget egy nem létező kór miatt. Körülbelül minden második eset így végződhetett.

A jelenlegi tanulmány szerzője azt reméli, hogy munkájuk előmozdítja a téves diagnózisokról és a betegbiztonságról folytatott vitát és segíti a törvényhozókat, a betegjogi képviselőket és az egészségügyi szervezeteket a probléma jobb megértésében, ami az első lépés a megoldás érdekében.