Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lehet olyan megoldást találni, amely lehetővé tenné az uniós országokra kiszabott orosz embargó ellenére a magyar és a görög élelmiszerek importját úgy, hogy ez nem sértené a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait - mondta Alekszej Uljukajev orosz gazdasági miniszter olasz üzletemberekkel tartott találkozóján Milánóban - jelentette a Szputnyik orosz hírügynökség. Szavai szerint a magyar és a görög kormány fordult ezzel a kéréssel Moszkvához.

A nyugati szankciókra válaszul Oroszország tavaly augusztusban az abban résztvevő országok élelmiszereit kitiltotta piacáról, és a Kremlnek az a gondja, hogy a WTO szabályai nem teszik lehetővé ennek szelektív feloldását. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő az Izvesztyija című lapnak elmondta: a probléma megoldására több lehetőség is van, például a közvetett export, a szállított élelmiszerek újrafeldolgozása. Emlékeztetett arra - az eddig nem ismert tényre -, hogy Vlagyimir Putyin budapesti látogatásán kijelentette: lehetséges az orosz és a magyar élelmiszer-ipari vállalatok együttműködése az importtilalom ellenére.

A hírt ismertetve a vezető varsói napilap, a Gazeta Wyborcza kiemelte, hogy a baloldali Görögország és a jobboldal kormányozta Magyarország az utóbbi időben nyilatkozataiban támogatta Oroszországot és ellenezte az Oroszország elleni szankciók szigorítását. Athént és Budapestet ezért megjutalmazva Moszkva elmélyítheti az unió megosztottságát - írta a lap.