A szaktárca tájékoztatása szerint Nagy István tárgyalt Daniel Constantin román agrárminiszterrel. A kétoldalú megbeszélésen a magyar fél az állategészségügyi hatóságok együttes fellépését szorgalmazta az állattenyésztési ágazatra veszélyt jelentő kéknyelv betegség terjedésének megállítása érdekében, és egy közös munkacsoport létrehozását kezdeményezte.

A közlemény szerint a tárgyaláson egyetértetés volt abban, hogy a következő évtizedek agrárgazdaságát nemcsak a piacokért, hanem a termelési tényezőkért - elsősorban a vízért és termőföldért - folyó verseny is egyre inkább meghatározza majd, a korszerű és erőforrás-hatékony gazdálkodás iránti igény növekedésével együtt.

Az FM parlamenti államtitkára találkozott Dumitru D. Botanoiunnal, a román agrártárca államtitkárával is. A megbeszélésen Nagy István ismertette az agrárium nehézségeivel kapcsolatos magyar álláspontot. A felek megállapították, hogy az orosz mezőgazdasági embargóra adott EU-s válaszok nem oldják meg kielégítően a térség országainak problémáit. Mindkét ország képviselője rámutatott a közös fellépés jelentőségére.

A román államtitkár jelezte, hogy a V4 országok egységes fellépését jó kezdeményezésnek tartja, emellett bejelentette szándékát, hogy a közös tervezet kidolgozásában Románia is részt szeretne venni. A magyar delegáció vezetője a feldolgozó vállalatok támogatásának fontosságát emelte ki.