"Nagyon aktívan támogatjuk a Déli Áramlat tervét, mint a gázszállítási útvonalak diverzifikációjának lehetőségét Délkelet- és Közép-Európa számára. Tájékoztattam Fischer elnököt, hogy Bulgáriában politikai konszenzus van a Déli Áramlat építésének kérdésében" - jelentette ki a tárgyalást követő közös sajtóértekezleten a bolgár elnök.

"Sajnos jelenleg a gázvezeték ügyét az Európai Bizottság követelésére befagyasztották, de remélem, hogy az új összetételű bizottsággal folytatandó korrekt párbeszéd során döntés születik a munka folytatásáról, és a bizottság zöld jelzést ad a projektnek" - tette hozzá.

"A Déli Áramlat építésére vonatkozóan azonos a véleményünk. A tervben részt vesznek EU- és NATO-tagállamok, a gázvezeték területükön halad keresztül, és azt várjuk, hogy ésszerű megoldást találnak" - mondta Fischer. "Az Északi Áramlat gázvezeték már működik, és ha meg akarjuk teremteni a diverzifikációt, meg kell építenünk a Déli Áramlatot" - hangsúlyozta. Emlékeztetett, hogy az OMV osztrák konszernnek aláírt megállapodása van a Déli Áramlat használatáról.

Plevneliev elmondta, hogy Bulgária aktív párbeszédet folytat az Európai Bizottsággal a probléma megoldása érdekében. A gázvezetéket az európai irányelvekkel összhangban, az európai szabályoknak megfelelően, azok alapján, nem pedig azok ellenében fogják megépíteni - szögezte le. Egyben felhívást intézett az orosz félhez, tegye intenzívebbé tárgyalásait az Európai Bizottsággal, és a Gazprom orosz gázipari nagyvállalat is üljön le tárgyalni az új összetételű bizottsággal, mert csak ők képesek megoldani a problémát.

Az osztrák elnök kétnapos látogatást kezdett csütörtökön Szófiában. Programján szerepel egy-egy találkozó Georgi Bliznaski ügyvivő bolgár miniszterelnökkel, Cecka Cacseva parlamenti elnökkel, emellett részt vesz egy bolgár-osztrák üzleti fórumon is.