A Napi Gazdaság már csütörtökön beszámolt arról, hogy sokan napok óta képtelenek készpénzhez jutni Cipruson, a lakosság egyre nagyobb része az Európai Uniót és Németországot hibáztatja a kialakult helyzetért. Tegnap este kilenc és tizenegy között két automatánál álltunk sorba pénzért, de semmi eredmény - tájékoztatta lapunkat a szigeten élő egyik honfitársunk.

Beszámolója szerint először 200 euróra korlátozták a felvehető összeget, utána pedig az ATM-ek vagy kifogytak a pénzből, vagy leálltak. Néhány embernek a bankkártyáját is elnyelték az automaták. Szóval nincs készpénz, nekem konkrétan 5 euróm van napok óta, mindenki kártyával fizet mindenhol - tette hozzá. Forrásunk kiemelte, hogy neki közvetlen tapasztalatai csak a Laiki Bank automatáiról vannak.

Elmondta, hogy a Lidl üzletei, amelyek mindig zsúfoltak, most szinte teljesen üresek, ugyanis az emberek bojkottálják a német üzletláncot. A helyzetre jellemző, hogy a legnépszerűbb pékséglánc kenyeret és tejet ad ajándékba, mivel minden élelmiszernek lejárna a szavatossága. A házhozszállításnál nekünk is külön mondták, hogy ne adjunk kártyát, mert nem megy a rendszer, inkább felírják a rendelés összegét, és majd fizetünk, ha lesz pénzünk - ecsetelte a helyzetet.

Az emberek leginkább attól tartanak, hogy pénteken már a benzinkutak egy része is bezárhat, mivel nem tudnak kártyát használni, a készpénzből pedig lassan kifogynak az emberek, továbbá a kutasok pénz híján nem tudják feltölteni a készleteiket. Mivel a ciprusi tömegközlekedés elmaradott, ezért az emberek attól is félnek, hogy gondok lehetnek a munkába járással - emeli ki a Cipruson élő magyar.

Közben a ciprusi politikusok újabb és újabb tervekkel állnak elő. A jegybank javaslata péntek reggel az volt, hogy a Laiki Bankot szedjék ketté "jó" és "rossz" bankra, vagyis az egyikbe a jó, a másikba a rossz eszközöket tegyék. Közben a hírek szerint pénteken szavazhat a parlament a tőkekorlátozásokról, ami megnyithatja az utat afelé, hogy kedden már kinyissanak a bankok. A cél ugyanis az, hogy ha az ügyfelek hozzáférnek a számlájukhoz, akkor ne tudják azonnal kimenekíteni a pénzüket.

Ennek érdekében például szabályoznák a napi készpénzfelvételi limitet, megtiltanák a bankbetétek kiürítését, minden folyószámlán lévő pénzt lekötött betétté alakítanának. Emellett a bankkártyás fizetéseket és a csekkek kibocsátását is korlátoznák bizonyos összeghatárra, a bankközi és bankon belüli tranzakciókra is limitet vezetnének be, illetve a ciprusi pénzügyminisztérium és a jegybank jogot kapna szükség esetén további intézkedések meghozatalára.

Pénteken a ciprusi jegybank elnöke a parlamentben arról beszélt, hogy már a hétvége előtt eldőlhet, az eurózóna tagja marad-e az ország. Szerinte ha nem tudnak megállapodni a bankok átszervezéséről és a fenti tőkekorlátozásokról, akkor rendezetlen államcsőd jöhet.