Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európa jövője szempontjából is kritikusnak tartott franciaországi elnökválasztás két esélyes jelöltje, Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke és Francois Fillon, a republikánusok képviselője büntetőügyi eljárásba keveredhet még a kampány alatt - hívta fel a figyelmet a BBC. Mindkettejük esetén a közpénzek nem megfelelő elköltése lehet a vád.

Fillon szenátorként családtagjainak fizetett olyan tanácsadói díjakat, amelyekért nem feltétlenül dolgoztak meg, Le Pen európai parlamenti (EP) képviselőként kapott támogatásainak felhasználásával kapcsolatban merültek fel kétségek.

Felfüggesztették

Ettől független ügy, hogy az EP csütörtökön felfüggesztette Le Pen mentelmi jogát, mivel korábban a fotókon látható személyek, illetve hozzátartozóik hozzájárulása nélkül posztolt nyilvánosan az ISIS terrorszervezet brutalitását ábrázoló képeket, köztük egy brit újságíró lefejezéséről készült fotót.

E cselekedetéért a francia törvények szerint jelentős büntetést fizettethetnek vele vagy börtönbüntetésre ítélhetik. Ugyanakkor mentelmi jogát csak az ezzel kapcsolatos vizsgálatra vonatkozóan függesztették fel, így ez nem érinti pénzügyi botrányát.

Programot hirdetett

Eközben az elnökválasztás harmadik esélyese, Emmanuel Macron független jelölt kétórás prezentáción ismertette programját. Ezzel akar rácáfolni azokra, akik szerint csupán negyvenéves, fiatalos személyiségébe burkolt luftballont kínál a választóknak. Szerinte nem jobb- vagy baloldali kínálattal, hanem a 21. századi Franciaországot megteremtő vízióval állt elő - számolt be a Bloomberg.

Gazdasági intézkedései között szerepelne a vállalati nyereségadó 25 százalékra csökkentése a jelenlegi 33,3 százalékról. A vagyonadót az ingatlanvagyonra korlátozná és bevezetne egy 30 százalékos tőkejövedelem-adót. Eltörölné a háztartásokat terhelő egységes helyi adót.

Hadüzenet a bürokráciának

A megújuló energiák használatát, az agrárgazdaság korszerűsítését, a lakásfelújításokat, az internethasználat terjedését és az egészségügyi innovációt 50 milliárd eurós támogatással segítené. Nem terjesztené ki az arcot eltakaró muszlim kendő használatának tilalmát az egyetemekre, de betiltana minden olyan csoportot, amely vallási meggyőződésére hivatkozva figyelmen kívül hagyja a francia törvényeket.

Csökkentené az államigazgatási vezetői posztokat, illetve időkorlátot vezetne be a választott tisztségek betöltésére. Államigazgatási szervezeteket vonna össze. Nem mérsékelné a nyugdíjakat és nem emelné a nyugdíjkorhatárt. Bátorítaná a vállalati szintű bérmegállapodásokat. Az oktatást az osztálylétszámok csökkentésével és az iskolák önállóságának bővítésével javítaná.

Macron leggyengébb pontja a biztonságpolitika. Beszédében azt ígérte, hogy ha megválasztják államfőnek, akkor növelni fogja a rendőrség létszámát és a GDP két százalékára emeli - a NATO elvárását teljesítve - a védelmi kiadásokat. Egységes terrorellenes és hírszerző szervezetet akar létrehozni.

Nagyobb integrációt!

Európával kapcsolatban kijelentette, hogy nagyobb integrációt akar az uniós tagországok védelmi, illetve energiapolitikájában. Kezdeményezne egy szabályt, amely szerint állami megrendelések csak olyan vállalatok kaphatnának Európában, amelyek legalább fele részben itt folytatják tevékenységüket. A brexittel kapcsolatos EU-brit tárgyalásokon meg kívánja védeni a közös európai piac egységességét.

Tovább kell fejlesztenünk az eurózónát - utalt a közös európai valutát használó országok együttműködésére. Meg akarja győzni a németeket arról, hogy többet kell tenniük az övezet gazdasági növekedésének élénkítéséért. (Más szóval vállalniuk kell némi állami költekezést, illetve többet kell importálniuk a többi tagállamtól - a szerk.)

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Macron egy százalékpontra megközelítette az elnökjelöltek versenyében Le Pent. Fillonnal szemben pedig négy százalékpontra növelte előnyét. Ha az április végi első fordulóban a jelenlegi két esélyes jut tovább, akkor felmérések szerint a május eleji második kört Macron nyerheti több mint tíz százalékpont különbséggel.