Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormányfő, aki híres arról, hogy a csúcsot követő sajtótájékoztatóin mennyire "hazabeszél", a csúcsot követően a sajtó előtt nagy teret szentelt a témakörnek. Cameron nyilatkozatában és kérdésekre adott válaszaiban érzékeltette, hogy a brit kormány két síkon kíván fellépni a keleti munkaerő mértéktelen beáramlása ellen. Először is rövid távon, már január 1-től több intézkedést is foganatosítanak, amelyek célja, hogy gátat szabjanak a szabad munkavállalással esetlegesen összefüggő, a brit jóléti ellátórendszer rovására történő visszaéléseknek.

A miniszterelnök azt is jelezte, hogy Nagy-Britannia a jövőben sorra kerülő bővítések alkalmával a szabad munkavállalás átmeneti korlátozására lehetőséget adó szabályok szigorításáért száll majd síkra. Ezzel kapcsolatban lehetőségként említette, hogy a majdan belépő országok esetében a GDP-től vagy a bérektől tegyék függővé esetleges korlátozások alkalmazását.

A politikus óriási hibának tartja a brit munkaerőpiac azonnali, 2004-es megnyitását "a lengyel, a magyar, a cseh és a balti munkavállalók előtt", aminek következtében "egymillió ember érkezett a szigetországba". Azt ugyanakkor explicite nem mondta, hogy a már egy ideje uniós tagországok járulékokat szabályosan fizető munkavállalóit korlátozásokkal sújtanák a közeljövőben - írt a Bruxinfo.

Cameron azt érzékeltette, hogy a január 1-i szabálymódosítások a "segélyturizmus" (és nem a szabad munkavállalás) jelenségének visszaszorítására irányulnak. Miként arra a napokban Andor László foglalkoztatáspolitikai biztos ismételten felhívta a figyelmet, a hétéves átmeneti időszak után Londonnak semmilyen törvényes eszköze nincs a bolgár és a román munkavállalók korlátozására 2014. január 1-je után. A brit kormányfő példaként említette, hogy egyes közép- és kelet-európai munkavállalók a brit állam által átutalt családi pótlékot otthon lakó családtagjaiknak továbbutalják. Ez szerinte illegális, és ez ellen is fel kívánnak lépni az új szabályok.

Andor László ugyanakkor néhány napja éppen ezzel a példával szemléltette azt, hogy a britek csak úgy vonhatják meg ezt a jogot a lengyel és más munkavállalóktól, ha ugyanezt a korlátozást a Franciaországban élő brit állampolgárokra is alkalmazzák, ellenkező esetben diszkrimináció miatt uniós jogot sértenek.

A személyek szabad áramlása nem egyenlő a segélyturizmussal. Meg kell találnunk a módját, hogyan lassítsuk le az újonnan belépő országok korlátozásmentes hozzáférését a brit munkaerőpiachoz. A szabad mozgás nem azt jelenti, hogy jössz is meg igényelsz - szögezte le Cameron, aki szerint az új intézkedésekkel ennek próbálnak majd érvényt szerezni.