Cameron még az EU-csúcs előtt rendkívüli kabinetülést hívott össze a Downing Streetre, ahol beszámolt volna az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács brüsszeli értekezletén történtekről. Egybehangzó londoni sajtóértesülések szerint a péntek esti londoni kabinetülés napirendjén akár a brit EU-tagságról tervezett népszavazás időpontjának kitűzése is szerepelhetett volna, ha Brüsszelben csúcsszinten sikerült volna időben megállapodásra jutni a brit reformigényekről.

Cameron azonban péntek esti Twitter-üzenetében tudatta, hogy a brüsszeli tárgyalások "az estébe nyúlnak", így a brit kormány belső kabinetjének ülésére "nem lesz lehetőség". A kabinetülést akkor tartják meg, "ha és amikor" megállapodás születik Brüsszelben az Európai Unió reformjaira tett brit javaslatokról.

A referendumról szóló törvény alapján 2017 végéig kell megtartani a népszavazást a brit EU-tagság jövőjéről. A népszavazás lehetséges időpontjára a brit kormány hivatalosan még utalásokat sem tett, de a brit sajtó gyakorlatilag tényként kezeli, hogy ha a London által igényelt EU-reformokról sikerülne egyezségre jutni a mostani EU-csúcson, akkor a brit kormány a referendumot június 23-ára írná ki.

A rendkívüli kabinetülést legkorábban szombatra hívhatják össze, és ha addigra sikerül olyan egyezséget elérni a brit reformigényekről, amelyet Cameron kielégítőnek tart, akkor a brit kormányfő - ahogy ezt erre az esetre már korábban kilátásba helyezte - hivatalosan elkötelezheti magát a brit EU-tagság fenntartása mellett.

Ha a kabinetülésen döntés születik a népszavazás időpontjáról, akkor megnyílik egyben a lehetőség arra is, hogy a brit kormány EU-szkeptikus tagjai - immár a hivatalos népszavazási kampány keretében - kifejthessék ezzel ellentétes álláspontjukat. Cameron már korábban is hangoztatta azt a véleményét, hogy Nagy-Britannia számára a legjobb megoldás az lenne, ha sikerülne elérni az Európai Unió London által igényelt reformjait, és Nagy-Britannia e megreformált EU tagja maradhatna.