Időnként banális hibákon buknak le az illegális dohányipar szereplői - derül ki a Népszabadság cikkéből. Előfordult, hogy egy más bűnügyben lefoglalt mobiltelefonon talált - vélhetően véletlenül készült - felvétel vezette nyomra a hatóságokat.

Ezen ugyanis látható volt, amint valakik illegális dohányadásvételt bonyolítanak le egy raktárban - így csak azt kellett kideríteni, hogy hol van a nyilván máskor is hasonló üzleteknek helyet adó helyiség. Miután megtalálták a raktárat, lebuktattak néhány dohánytermelőt, akik nem a hivatalos csatornákon át akarták eladni árujukat.

Az illetékesek szerint bebizonyosodott, hogy a dohánytermelők egy része csak terménye töredékét adja el a legális felvásárlónak, a nagyját többszörös áron a feketepiacon értékesítik. A cigaretta drágulása, amelyet az elmúlt évek adóemelései idéznek elő, utat nyitott a feketekereskedelem bővülése előtt.

A NAV adónyomozói számos illegális dohány- és cigarettaszállítmányt is lefoglaltak. Egy kamionban például félmilliárd forint értékű cigarettát találtak. A sikeres akciók ellenére becslések szerint Magyarországon minden tizedik szál cigarettát a feketepiacon vásárolják meg a dohányosok.