Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szlovákia GDP-je 4,3 százalékkal nőtt éves szinten a tavalyi utolsó negyedévben, 61 ezerrel több embernek volt munkája, mint egy évvel korábban, és 3,2 százalékkal emelkedett a bruttó havi átlagbér az egy évvel korábbihoz képest, elérve a 956 eurót - írja a pozsonyi Új Szó.

Az elmúlt év utolsó három hónapjában a kivitel 9,1, a belföldi kereslet 6,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A GDP tavaly elérte a 78,071 milliárd eurót, ami 3,3 százalékkal több, mint 2014-ben, amihez azonban jelentős mértékben járultak hozzá az uniós támogatások is.

Az ország gazdasági teljesítményének a javulása a munkaerőpiacon is meglátszik. A tavalyi utolsó negyedévben 12 százalékkal kevesebb állástalant regisztráltak, mint egy évvel korábban. Míg 2014 végén a munkaképes lakosság 12,6 százalékának nem volt munkája, tavaly év végére ez 11 százalékra esett vissza.

Az országos bruttó havi átlagbér elérte a 956 eurót, vagyis nagyjából 4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az átlagbér Pozsony megyében a legmagasabb, ahol eléri az 1185 eurót. A sor végén Eperjes megye található, 776 euróval.