Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szlovákiai pénzügyi vezetők több mint harmada szerint az elmúlt évben tovább romlott az üzleti erkölcs Szlovákiában. A szlovákiai könyvelők egyesületének (ACÚ) elemzése szerint a cégek egyre durvább eszközökhöz folyamodnak - írta a pozsonyi Új Szó.

A legfrissebb adatok szerint minden ötödik szlovákiai pénzügyi vezetőnek választania kellett a cégével szembeni lojalitás és az üzleti etika normáinak a betartása között. A legtöbb visszaélés az adózással és a közbeszerzésekkel kapcsolatos. A megkérdezett menedzserek 5 százaléka vallotta be, hogy erkölcsileg már nem tartotta elfogadhatónak a munkáltatója elvárásait, ezért beadta a felmondását.

További 5 százalékuknak a munkáltatója mondott fel, mert nem teljesítették az elvárásaikat. Az erkölcsi dilemmával szembesülő menedzserek 29 százaléka viszont a lojalitást választotta, vagyis maradéktalanul eleget tett a munkáltató elvárásainak, még ha azok a törvényesség határán túl voltak is.

Hasonló trendre hívta fel a figyelmet az EY könyvvizsgáló és tanácsadó cég legutóbbi felmérése is. Eszerint régiónkban 19 százalék, a fejlett országokban is csak 26 százalék azoknak az aránya, akik jónak tartják cégük üzleti-etikai normáit. A közép-kelet-európai régióban a cégek nem egész felénél van etikai kódex vagy vesztegetésellenes szabályzat, míg a fejlett világban a cégek csaknem 60 százalékánál. A pénzügyi beszámoló manipulálásának különféle módszereit a kelet-európai válaszadók jóval nagyobb arányban tartják elfogadhatónak - írta a lap.