Hans-Werner Sinn, az Ifo gazdaságkutató intézet vezetője azt állítja, hogy az Európai Unió vezető szervezetei belenyúlkálnak a Görögország pénzügyi helyzetét tükröző adatokba, mivel az európai parlamenti (EP) választások előtt szeretnének a valóságosnál rózsásabb képet festeni az ország állapotáról - jelentette a CNBC. Az európai statisztikai hivatal (Eurostat) néhány nappal ezelőtt kivette az adatbázisából a görög költségvetési deficitet bemutató szokásos adatokat, kivéve a kamattörlesztéseket - hívta fel a figyelmet.

Ez arra utal, hogy az európai szervezetek azt a stratégiát követik, hogy kozmetikázzák az eurózóna adósságválságában leginkább megtépázott országok pénzügyi helyzetét bemutató információkat az EP-választások előtt. Valójában a görög pénzügyek még mindig nagyon messze vannak attól az állapottól, amit egészségesnek nevezhetnénk - derült ki a szavaiból.

Bűvésztrükk

Az Eurostat azzal válaszolt Sinn vádjaira, hogy csupán azért távolította el a görög költségvetés elsődleges egyenlegének adatát, mert azt nem használják fel a túlzott deficit meghatározásához. Az Ifo vezetője szerint ez a magyarázat csupán bűvésztrükk.

Sinn egyenesen az Európai Bizottságnak (EB), az EU legfelsőbb végrehajtó testületének címezve is elismételte vádjait, mondván: az EB politikai okok miatt "javítgatja" az adatokat. Ha valaki követi az Eurostat statisztikai adatgyűjtési előírásait, akkor arra az eredményre juthat, hogy a görög költségvetés elsődleges - adósságtörlesztés nélkül számolt - hiánya eléri a GDP 8,7 százalékát. Nincs szó 0,8 százalékos többletről, amit az EB április végi jelentésében nyilvánosságra hozott.

Adósságelengedés

A görög kormány az eurózóna pénzügyminisztereinek hét eleji ülésén arra kérte az övezet többi országát, hogy mérsékeljék az ország adósságának törlesztését. A görög kölcsönök - a magánhitelezők követeléseinek durva lefaragása után - túlnyomó részben az eurózóna államainak kezében vannak. A görögök arra hivatkoznak, hogy a 2012 novemberében elfogadott második segélycsomag feltételei között szerepel az a lehetőség, amely szerint ha a költségvetés elsődleges egyenlege pozitív lesz, akkor a donorok enyhíthetnek a hitelfeltételeken. Az Eurostat a múlt hónapban erősítette meg, hogy a görög büdzsé 0,8 százalékos többlettel zárta 2013-at. (Ezt vitatja az Ifo elnöke.)

A görög gazdaság hat éven át elhúzódó recesszió után 2014-ben 0,6 százalékkal növekedhet - derül ki európai becslésekből. Ez azonban a 2013-as ötszázalékos hanyatlást követi. Az athéni kormány előrejelzése szerint két év múlva 3,3 százalékra gyorsulhat a GDP bővülése. Eközben a munkanélküliségi ráta 26,7 százalék, ezen belül a 15-24 éves korosztályban 56,8 százalék.

Az EB becslése szerint a nemrégiben lebonyolított sikeres piaci kötvénykibocsátás ellenére Görögországnak 2015 végéig újabb 14,9 milliárd euró pénzügyi támogatásra lesz szüksége. Más szóval el kell fogadni a harmadik görög segélycsomagot is, mert a görögök ezt a forrást nem tudják saját erejükből előteremteni. Az athéni kormány eltúlzottnak tartja a becslést.